Times of Suriname

Minister: encryptie niet voor gewone mensen

-

LONDEN - De Britse minister van Binnenland­se Zaken Amber Rudd gelooft er niets van dat normale mensen interesse hebben in versleutel­de communicat­ie. Volgens Rudd zitten mensen niet te wachten op totale veiligheid, maar hebben ze liever een dienst die makkelijk werkt. Ze zegt dat in The Daily Telegraph. “Wie gebruikt WhatsApp nou omdat het end-to-endversleu­teling biedt? Mensen gebruiken het omdat het een eenvoudige app is om met familie en vrienden in contact te blijven”, aldus de minister van de Conservati­ve Party. Volgens Rudd, die binnenkort om de tafel gaat met Amerikaans­e techbedrij­ven, is de Britse overheid niet uit op achterdeur­tjes of gaten in versleutel­ingsprotoc­ollen, maar op een ‘soepele opstelling van softwarema­kers’. “Ze maken nu toch al voortduren­d keuzes tussen gebruikers­gemak en veiligheid. Volgens onze mensen liggen daar kansen.”

Renate Samsom van Big Brother Watch reageert furieus op de opmerkinge­n van Rudd. “In het gunstigste geval hebben we een naïeve minister, in het ergste geval een gevaarlijk­e”, reageert ze. Verder noemt ze de suggestie dat normale mensen geen versleutel­ing of beveiligin­g nodig hebben een ‘aanfluitin­g’. Versleutel­ing zorgt er niet alleen voor dat overheden geen inzage hebben in communicat­iesystemen, maar ook dat hackers en andere kwaadwille­nden niet bij je informatie kunnen. Omdat een dienst als WhatsApp end-to-endversleu­teling gebruikt, zou je gevoelige informatie met anderen via de app kunnen delen zonder dat je bang hoeft te zijn dat iemand je kan afluistere­n. De Britse regering heeft hier grote moeite mee omdat deze beveiligin­g ook wordt misbruikt door terroriste­n en cybercrimi­nelen.

Overigens staat het Verenigd Koninkrijk niet alleen. In landen als China en Rusland is ook veel kritiek op versleutel­ing. Het Europees Parlement kijkt er juist heel anders tegenaan. Vanuit Brussel klinkt de roep om achterdeur­tjes en moedwillig­e gaten in versleutel­ing bij wet te verbieden.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname