Times of Suriname

Piloot laat toestel ‘blind’ landen na heftige hagelbui

-

ISTANBUL - De piloot die donderdag vrijwel zonder zicht een succesvoll­e noodlandin­g uitvoerde op de luchthaven van Istanbul, heeft in eigen land een hoge onderschei­ding gekregen. De Oekraïense vlieger Alexander Akopov zette een zwaar beschadigd­e Airbus A320 veilig aan de grond in de Turkse metropool.

Tijdens een zeer hevige hagelbui, waardoor de automatisc­he piloot uitviel, bleef weinig heel van de neus van het toestel. Bovendien was de ruit van de Airbus van AtlasGloba­l dusdanig beschadigd dat de piloot er niet meer doorheen kon kijken. Toch lukte het Akopov de kist met wat kunst- en vliegwerk veilig te laten landen. “Ik vlieg dertig jaar en heb nog nooit zoiets meegemaakt”, zegt Akopov tegen media in zijn thuisland Oekraïne. “Volgens mij ging de landing best goed. Dit is waar we voor worden opgeleid”, sprak de piloot nuchter. Volgens de piloot was het noodweer boven Istanbul niet zichtbaar op radarbeeld­en. Het toestel uiteindeli­jk moest tien minuten na vertrek van Atatürk Airport weer omkeren.

Met zijn knappe manoeuvres redde Akopov misschien wel de levens van 121 passagiers en zes bemannings­leden. Bij het verlaten van het toestel lieten enkele bemannings­leden weten dat het overleven van de penibele situatie voelde ’als hun tweede geboorte’. De storm boven Istanbul duurde zo een twintig minuten en zorgde voor een flinke verkeersch­aos in de stad. Op verschille­nde plekken in de stad liepen straten onder. Ook brak er brand uit.

(De Telegraaf/Foto: http:// s02.video.glbimg.com)

 ??  ?? De Airbus A320 met zwaarbesch­adigde neus na de landing op Atatürk Airport.
De Airbus A320 met zwaarbesch­adigde neus na de landing op Atatürk Airport.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname