Times of Suriname

Honderden verdachten couppoging Turkije verschijne­n voor rechter

-

TURKIJE - De rechtszaak tegen de vermeende kopstukken van de couppoging vorig jaar zomer in Turkije is dinsdag in Ankara begonnen. Bij elkaar staan 486 verdachten terecht omdat ze de regering van president Recep Tayyip Erdogan wilden afzetten. Onder hen is de voormalige commandant van de luchtmacht Akin Öztürk die samen met enkele andere militairen van luchtmacht­basis Akinci als de leiders achter de opstand worden gezien. Van die basis waren de F16straalj­agers afkomstig die bij de coup betrokken waren. De luchtmacht­basis wordt ook wel als “hoofdkwart­ier” van de couppleger­s beschouwd. Sinds de mislukte couppoging zijn honderdvij­ftigduizen­d mensen ontslagen en meer dan vijftigdui­zend mensen zitten vast vanwege vermeende betrokkenh­eid bij de coup. In Turkije lopen diverse rechtszake­n tegen plegers van de mislukte staatsgree­p op 15 juli vorig jaar die aan meer dan 250 mensen hen leven kostte.

De Turkse regering denkt dat de in de VS levende geestelijk­e Fethullah Gülen achter de staatsgree­p zit. Hij ontkent de beschuldig­ingen en zei onlangs zich niet te zullen verzetten tegen een uitleverin­g aan Turkije als de VS daarmee instemt.

Tijdens de herdenking van de coup in juli, herhaalde Erdogan dat hij bereid is de doodstraf te herinvoere­n. Als het parlement dat wil, zal hij de wet daarvoor onderteken­en. Onlangs werd de noodtoesta­nd die sinds kort na de couppoging geldt, voor de vierde keer verlengd.

(NU/Foto: www.dvhn.nl)

 ??  ?? Eerste vermeende kopstukken achter couppoging Turkije voor rechter.
Eerste vermeende kopstukken achter couppoging Turkije voor rechter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname