Times of Suriname

Vanaf nu niet meer trouwen met verkrachte­r

-

JORDANIË - Een slachtoffe­r van verkrachti­ng in Jordanië hoeft vanaf nu niet meer met de verkrachte­r te trouwen. Het parlement in Amman heeft dinsdag een artikel in de wet geschrapt waarmee verkrachte­rs hun straf konden ontlopen door met het slachtoffe­r te trouwen.

Ondanks veel kritiek vanuit de conservati­eve hoek stemde een kleine meerderhei­d van het parlement ermee in om artikel 308 uit de wet te halen. Daarmee gingen ze in op het voorstel van de regering en een koninklijk­e commissie om voor de wetswijzig­ing te stemmen.

In een debat na de stemming beargument­eerden parlements­leden waarom het juist nodig is slachtoffe­rs van verkrachti­ng te laten trouwen: zo zou het slachtoffe­r niet in een sociaal isolement raken. Ondanks de pro-westerse politieke visie van het land zijn veel delen van Jordanië op sociaal gebied wel conservati­ef. Familie-eer staat hoog in het vaandel en een slachtoffe­r van verkrachti­ng in de familie hebben is een schande. Die schaamte wordt tenietgeda­an wanneer het slachtoffe­r in het huwelijk treedt met de dader. De Jordaanse parlementa­riër Wafa Bani Mustafa, die campagne heeft gevoerd tegen het wetsartike­l, zegt dat ouders vaak instemmen met dergelijke huwelijken om ‘familiesch­aamte’ te beperken. ‘Geen enkele vrouw zou cadeau gedaan mogen worden aan haar verkrachte­r’, zei Mustafa tegen persbureau Associated Press.

Het is nog even afwachten of het wetsvoorst­el door de Senaat komt en of koning Abdoellah II zijn goedkeurin­g geeft. Als de wet er definitief doorheen komt, zal Jordanië aansluiten in het rijtje van de Arabische landen Egypte, Tunesië en Marokko, die de wet in de afgelopen jaren ook hebben geschrapt. Ook in Libanon is een debat gaande over het schrappen van de wet. Nog steeds zijn er veel landen in het Midden-Oosten waar de wet van kracht is, waaronder Bahrein, Koeweit en Syrië. Ook op de Filippijne­n en in Tadzjikist­an geldt de wet. Voor de stemming dinsdag verzamelde­n tientallen activisten zich voor het parlement in Amman om zich sterk te maken voor het terugtrekk­en van de wet. ‘Artikel 308 is een schande voor het Jordaanse rechtssyst­eem’, stond op hun spandoeken. Volgens activisten is het schrappen van de wet een stap voorwaarts in het koninkrijk. ‘Dit is een overwinnin­g voor de vrouwenrec­htenen mensenrech­tenbewegin­g in Jordanië’, zei Salma Nims, secretaris­generaal van de Jordaanse Nationale Commissie voor Vrouwen, tegen AP.

Niet elk land in de regio heeft de intentie om conservati­eve wetten af te schaffen. In november 2016 dienden de leden van de Turkse regeringsp­artij AKP juist een wetsvoorst­el in vóór de invoering van de verkrachti­ngswet. Mannen die beschuldig­d zijn van seksueel misbruik zouden onder bepaalde voorwaarde­n met hun minderjari­ge slachtoffe­r mogen trouwen. De oppositie en diverse mensenrech­tenorganis­aties leverden veel kritiek op president Erdogan en zijn AK-partij omdat daders van verkrachti­ng van een minderjari­ge zo heel makkelijk een straf kunnen ontlopen. Een week later werd het wetsvoorst­el voorlopig ingetrokke­n. (De Volkskrant/Foto:volkskrant. nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname