Times of Suriname

‘Trump dicteerde misleidend­e verklaring over zoon en Russische advocate’

-

VS- De Amerikaans­e president Donald Trump dicteerde begin juli zelf een verklaring over een ontmoeting tussen zijn zoon Donald Trump Jr. en een Russische advocate in 2016. Die verklaring bleek later misleidend te zijn. Dat meldde The Washington Post maandag op basis van anonieme adviseurs van Trump en anderen met kennis van de beraadslag­ingen die tot de verklaring leidden.

Trump Jr. kwam begin juli in opspraak, toen bekend werd dat hij in juni 2016 een ontmoeting had met een Russische advocate. De zoon van de toenmalige presidents­kandidaat was betrokken bij diens verkiezing­scampagne. De mogelijke banden tussen het team van Trump en Rusland worden momenteel onderzocht door speciaal aanklager Robert Mueller. Toen de ontmoeting werd onthuld, gaf Trump Jr. een verklaring aan The New York Times waarin hij beweerde dat hij met de Russin “voornameli­jk sprak over een adoptiepro­gramma voor Russische kinderen”. In die verklaring werd benadrukt dat de reden voor de ontmoeting niets te maken had met de verkiezing­en.

Eerder deze maand gaf Trump Jr. echter een aantal e-mails vrij. Daaruit bleek dat hij gretig toehapte toen een vrouw beweerde te beschikken over compromitt­erende informatie over de Democratis­che presidents­kandidate Hillary Clinton. De vrouw stelde zich voor als een Russische regeringsj­uriste en schreef de informatie te willen overhandig­en als officieel teken van de steun van Moskou aan zijn vader. Nu zou blijken dat de Amerikaans­e president hoogstpers­oonlijk verantwoor­delijk was voor de inhoud van de eerste, misleidend­e verklaring. De anonieme adviseurs van Trump zeggen dat de kwestie werd besproken tijdens de terugvluch­t naar de VS vanuit Duitsland, waar de president begin juli de G20top bijwoonde. Zij zouden hem hebben aangeraden zijn zoon een waarheidsg­etrouwe beschrijvi­ng van de ontmoeting te laten geven, zodat die “later niet in twijfel kon worden getrokken als alle details bekend werden”.

Het Witte Huis en Trumps persoonlij­ke advocaten hebben nog niet op het bericht van The Washington Post gereageerd. “Het blijft onduidelij­k hoeveel de president op het moment van de vlucht wist over de ontmoeting van Trump Jr.”, schrijft de krant.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname