Times of Suriname

Maduro verliest draagvlak in Zuid-Amerika

- Door B-cham Chandralal­l

PARAMARIBO/CARACAS - Het blijkt dat er is gefraudeer­d met de uitslag van het referendum dat de Venezolaan­se president Nicolás Maduro zondag heeft gehouden om een grondwetge­vende vergaderin­g bijeen te roepen teneinde de constituti­e van het land naar zijn hand te zetten. Volgens Maduro hebben 8,1 miljoen kiezers hun stem uitgebrach­t tijdens het referendum, maar volgens de kiescommis­sie gaat het om 3,7 miljoen mensen. Na de Verenigde Staten (VS) hebben ook de Europese Unie en een aantal Latijns-Amerikaans­e landen zich gedistanti­eerd van de recente stappen die Maduro neemt om aan de macht te blijven.

Binnen de Unie van ZuidAmerik­aanse landen (Unasur) en de Gemeenscha­p van Zuid-Amerikaans­e en Caribische Staten (Celac) is er wederom verdeeldhe­id ontstaan. De meeste landen zijn het oneens met de bewegingen van Maduro, maar voelen zich niet geroepen zich tegen hem te keren, om te voorkomen dat er een voedingsbo­dem ontstaat voor de VS om in te grijpen in het land. Meerdere landen binnen de Unasur hebben opgeroepen tot het houden van een spoedbijee­nkomst, maar het Zuid-Amerikaans­e blok is ook verlamd door de vacante functie van secretaris-generaal. Ernesto Samper heeft eind januari zijn termijn afgesloten, maar heeft gisteren alsnog de leiders van Zuid-Amerika opgeroepen om met oplossinge­n te komen voor de Venezolaan­se crisis. “Militair ingrijpen is op dit moment niet de oplossing”, benadrukt hij. De Caricom-landen hebben gezamenlij­k hulp aangeboden aan Maduro in de vorm van een mediationt­eam, maar daar heeft de Venezolaan­se president nog geen reactie op gegeven.

Maduro kan in Latijns-Amerika nog altijd rekenen op de onverminde­rde steun van de leiders van Cuba, Ecuador en Nicaragua. De grootmacht­en in de regio zoals Brazilië, Argentinië en Mexico hebben echter hun afkeuring uitgesprok­en over de voorgenome­n instelling van een grondwetge­vende vergaderin­g die de constituti­e van het land zal herschrijv­en. Het parlement, waarin de oppositie een meerderhei­d heeft, is buitenspel gezet door de regering. Ook de leiders van Chili, Guyana, Colombia, Costa Rica, Panama, Peru en Paraguay hebben zich openlijk uitgesprok­en tegen de macht die Maduro met de grondwetsw­ijziging naar zich toetrekt. Het standpunt van de Surinaamse regering, na het ‘referendum’ van zondag, is onbekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname