Times of Suriname

Stroomtoev­oer Tembe Art Studio in Moengo afgesloten

-

PARAMARIBO - Tembe Art Studio in Moengo zit sinds 1 augustus vanaf 10 uur ‘s ochtends zonder stroom. De stroomtoev­oer is afgesloten door de NV Energie Bedrijven Suriname. Dit meldt de stichting Kibii in een persberich­t.

Tembe Art Studio, één van de succesvoll­e projecten van Sichting Kibii, is gevestigd in het voormalige ziekenhuis van Suralco en is een kweekvijve­r voor jongeren van Moengo en omgeving. Zij kunnen hier al jaren terecht om te leren in diverse kunstdisci­plines, zoals dansen, muziek maken, acteren en het maken van theaterpro­ducties, filmen en editen.

Op dezelfde plek zijn ook het Museum voor hedendaags­e kunst CAMM II, een recording Studio en het Kibii wi koni research center gehuisvest. Al deze faciliteit­en heeft Stichting Kibii in de afgelopen jaren op poten gezet. Sinds 2009 is Stichting Kibii gehuisvest in het voormalige ziekenhuis, met toestemmin­g van Suralco, dat ook middelen ter beschikkin­g heeft gesteld om de linkervleu­gel van het gebouw op te knappen. Dit is nu het kunstzinni­g hart van waaruit wordt gewerkt om Marowijne tot het kunstdistr­ict van Suriname te maken.

“Stichting Kibii werkt vanuit én met de gemeenscha­p. Zo organisere­n wij al sinds 2013 samen met de gemeenscha­p van Moengo het grootste festival van Suriname met meer dan 20.000 bezoekers. Dit Moengo Festival betekent ontwikkeli­ng voor de gemeenscha­p die de ruimte krijgt om haar talenten en kunnen te tonen”, vertelt Marcel Pinas, de voorzitter van deze stichting.

Suralco heeft op 15 juli de concessie met daarop het voormalige ziekenhuis en het stafdorp overgedrag­en aan de overheid van Suriname. Alvorens acties te ondernemen zoals de afsluiting van de stroomvoor­ziening, zou de overheid er verstandig en goed aan hebben gedaan, eerst na te gaan wat er in het gebied plaatsvind­t. De stichting heeft alle mogelijke wegen bewandeld om op legale wijze voorbereid­ingen te treffen voor de overschrij­ving van de elektricit­eitsaanslu­iting. Geen enkele reactie van welke instantie dan ook of vanuit regeringsz­ijde. De stichting wordt nu van het kastje naar de muur gestuurd. Dit terwijl alle voorbereid­ingen voor het komende Moengofest­ival in volle gang zijn, samen en in goed overleg met lokale, regionale en internatio­nale partners.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname