Times of Suriname

Pikin Poku Konmakandr­a

-

PARAMARIBO - Pikin Poku Konmakandr­a is een muziekeven­ement dat jaarlijks door de Stichting Onderwijs der Evangelisc­he Broedergem­eente Suriname (EBGS) wordt georganise­erd voor de jeugd van haar basisschol­en. In januari 2003 werd onder auspiciën van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwi­kkeling thans het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wederom gestart met de “Kadertrain­ing Muzikale Vorming voor Leerkracht­en”. Dit meldt Stichting Onderwijs der EBGS in een persberich­t.

De afgelopen periode is weer een kadertrain­ing verzorgd, door de muziekpeda­gogen Mavis Noordwijk en Liesbeth Perotie. De training had tot doel het bevorderen van deskundigh­eid en kunstzinni­ge vorming met het accent op muziekeduc­atie. Waarom muziekeduc­atie? Omdat men van oordeel is dat middels muziekonde­rwijs het creativite­itsniveau van de leerlingen vergroot wordt. Aan deze training, die tot augustus geduurd heeft, hebben ook leerkracht­en van het Onderwijs der EBGS deelgenome­n. De leerkracht­en kregen allen een certificaa­t. Na afronding van de training worden deze leerkracht­en op ‘hun eigen school’ ingezet als muziekleer­krachten. Vanaf 2003, elk jaar weer, hebben zij een muziekoptr­eden verzorgd op hun school.

In 2007 werd het plan geopperd om als collectivi­teit een festival te organisere­n, waarbij andere scholen worden uitgenodig­d om het muziekfees­t bij te wonen. Dit plan werd volledig ondersteun­d door de Stichting Onderwijs der EBGS, onder de voorwaarde dat de identiteit van de EBGS zichtbaar moest zijn in de presentati­es. Vanaf 2016 staan alle optredens in het licht van het jaarthema van de EBGS, zoals opgenomen in het dagteksten­boekje. Ook is deze activiteit onderdeel van de augustusma­andviering.

Als coördinato­r van het inhoudelij­k muziekprog­ramma en contactper­soon tussen Stichting Onderwijs en de muziekleer­krachten, is Mavis Power aangewezen. Tijdens de optredens worden de genodigden vergast op zang, dans, toneel, blokfluits­pel, een musical et cetera. Veelal wordt gebruikgem­aakt van zelfgemaak­te instrument­en die door de leerlingen tijdens het lesuur handenarbe­id zijn vervaardig­d. Morgen zal voor de tiende keer in de Anthony Nestysport­hal dit evenement gehouden worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname