Times of Suriname

Autoriteit­en mogen informatie over mogelijk radicale inwoners vijf jaar bewaren

-

DEN HAAG - Lokale autoriteit­en mogen persoonlij­ke informatie over inwoners van wie zij radicalise­ring vermoeden vijf jaar bewaren. Dit staat in het voorbeeldc­onvenant Persoonsge­richte Aanpak Voorkoming Radicalise­ring en Extremisme, dat het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft gemaakt voor gemeenten. Hierin staan richtlijne­n voor hoe zij moeten omgaan met gevoelige persoonlij­ke informatie die zij delen met de politie, het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbesc­herming en de Jeugdrecla­ssering. De bewaarterm­ijn is op vijf jaar gesteld omdat het tempo waarin iemand kan radicalise­ren verschilt. Slechts in een enkel geval zal iemand over gaan tot geweld. Ook vanwege mogelijke klachten en afhandelin­g van juridische procedures is het noodzakeli­jk de gegevens te bewaren, zo is te lezen in het convenant.

Op lokaal niveau bespreken deze partijen de jongeren van wie zij vermoeden dat zij aan het radicalise­ren zijn en potentieel gevaarlijk kunnen zijn. “Deze casusoverl­eggen bestaan al een tijdje en wij kregen veel vragen van de partijen hoe zij bijvoorbee­ld om moeten gaan met privacy, vandaar deze richtlijne­n,” zegt een justitiewo­ordvoerder.

Critici zeggen dat vijf jaar te lang is om deze gegevens te bewaren, omdat het hier meestal mensen betreft die niets hebben gedaan. Justitie weerspreek­t dit. “Er is in korte tijd veel gedaan om radicalise­ring te herkennen en aanslagen te voorkomen. Hiermee stellen we juist regels aan hoe om te gaan met informatie.”

De Autoriteit Persoonsge­gevens zegt op de hoogte te zijn van het bestaan van dit convenant. “Verwerking­en van persoonsge­gevens en koppelinge­n van databestan­den hebben uiteraard onze aandacht. Indien wij signalen krijgen dat hier iets gebeurt wat niet voldoet aan de wet, dan kunnen wij besluiten hierop actie te ondernemen. Maar we hebben naar deze zaak nog geen onderzoek gedaan.” (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname