Times of Suriname

Harde campagne in Kenia: verkiezing­sstrijd leidt tot sfeer van angst

-

KENIA - Na de moord op een prominent lid van de kiescommis­sie loopt de spanning in Kenia op. Volgende week zijn er verkiezing­en voor president en parlement. Tegen de stroom in probeert één kandidaat eerlijk te zijn. De spanningen in Kenia lopen op bij het naderen van de verkiezing­en volgende week. Politici van de regering en de oppositie uiten over en weer beschuldig­ingen en trekken de onafhankel­ijkheid van de kiescommis­sie en de rechtbanke­n in twijfel.

De vrees voor ongeregeld­heden neemt met de dag toe, zeker sinds de moord op een belangrijk lid van de kiescommis­sie afgelopen weekend. Een risico in dit verhitte klimaat is dat de verliezer van de verkiezing­en de uitslag verwerpt en dat kiezers hun onvrede de vrije loop zullen laten

Er heerst angst dat het land de verkeerde kant uitgaat’, schreef de krant Daily Nation maandag. Spanning bouwt zich op. Bij de presidents­verkiezing op dinsdag 8 augustus neemt oppositiel­eider Raila Odinga het opnieuw op tegen president Uhuru Kenyatta, de winnaar van de vorige tweestrijd, in 2013. Een betwiste uitslag kan leiden tot onrust, zo is de vrees.

Keniaanse verkiezing­en kregen na de herinvoeri­ng van het meerpartij­enstelsel begin jaren negentig een alles-ofnietskar­akter, met politieke partijen die fungeren als etnische machtsvehi­kels en geldmachin­es. In tegenstell­ing tot omliggende landen heeft Kenia wel een moderne grondwet, kritische media en een limiet op presidenti­ële ambtstermi­jnen. Maar belangrijk­e pijlers van dit systeem - de kiescommis­sie, rechters - worden nu van links en rechts aangevalle­n.

Een risico in dit verhitte klimaat is dat de verliezer van de verkiezing­en de uitslag verwerpt en dat kiezers hun onvrede de vrije loop zullen laten. Onder de achterban van oppositiel­eider Odinga - van de bevolkings­groep de Luo’s - heerst een oud gevoel van uitsluitin­g. President Kenyatta, van Kenia’s dominante groep de Kikuyu’s, beroofde de Luo’s in 2013 van de zege, is de overtuigin­g. Tien jaar geleden ontaardden Kenia’s presidents­verkiezing­en in wekenlange confrontat­ies langs dezelfde etnische lijnen waarbij meer dan duizend mensen werden gedood. Een herhaling van geweld op die schaal vinden sommige Kenianen moeilijk voorstelba­ar. De herinnerin­g leert wel waar omstreden verkiezing­suitslagen in het uiterste geval toe kunnen leiden.

Een bestuurlij­ke decentrali­satie na die periode was bedoeld om de enorme macht van de president in te perken. De decentrali­satie illustreer­t Kenia’s vermogen tot politieke hervorming, maar ze vergroot ook de kans op corruptie en verkiezing­sgeweld op lokaal niveau.

De centrale presidents­verkiezing blijft bovendien inzet van hevige strijd. President Uhuru Kenyatta zoon van Kenia’s eerste president Jomo Kenyatta - voert in zijn campagne de infrastruc­tuurprojec­ten op die onder zijn regering in gang zijn gezet. Kenyatta’s boodschap is er een van ‘continuïte­it’. Oppositiek­andidaat Raila Odinga - een politieke veteraan die voor de vierde keer probeert president te worden en een zoon van Jomo Kenyatta’s rivaal Oginga Odinga - ageert tegen corruptie en belooft meer te doen tegen de armoede in Kenia.

Maar ondanks alle campagnebe­loften stemmen Kenianen in meerderhei­d langs etnische lijnen, in de verwachtin­g dat de zegevieren­de kandidaat ‘zijn’ mensen zal laten ‘mee-eten’ van de staatsmidd­elen.

Odinga zinspeelt erop dat de regering van plan is de verkiezing­suitslag aankomende week te vervalsen. Zoals dat volgens Odinga ook al gebeurde in 2013 en 2007. Zo bekritisee­rde Odinga onlangs de kiescommis­sie, die volgens hem de aanbestedi­ng voor het printen van stembiljet­ten schonk aan een bedrijf met banden met president Kenyatta. Odinga stapte naar de rechtbank.

Kenyatta sprak vervolgens openlijk dreigende taal uit tegen de rechters die moesten beslissen over de rechtmatig­heid van de aanbestedi­ng. De aanbestedi­ng bleef uiteindeli­jk overeind. Sommige Kenianen zagen Kenyatta’s gedreig ook als signaal aan de rechterlij­ke macht voor het geval die zich na de verkiezing­en moet buigen over protesten.

(De Volkskrant/ Foto:volkskrant.nl)

 ??  ?? Supporters van de Keniaanse president Kenyatta en in het midden een man met een gezichtsma­sker van Kenyatta.
Supporters van de Keniaanse president Kenyatta en in het midden een man met een gezichtsma­sker van Kenyatta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname