Times of Suriname

Duizenden vluchtelin­gen keren terug vanuit Libanon naar Syrië

-

SYRIE - De repatriëri­ng van Syrische vluchtelin­gen vanuit de grensstree­k in Libanon is woensdag op gang gekomen. Bussen haalden de eerste groepen ontheemden op bij de kampen bij de Syrische grens in de regio Jroud Arsal om ze naar de provincie Idlib te brengen.

De vluchtelin­gen kunnen terug naar Syrië dankzij een wapenstils­tand en een overeenkom­st tussen de sjiitische Hezbollah en militanten van het soennitisc­he al-Nusra Front die in het gebied actief zijn. Het gaat om duizenden vluchtelin­gen en militante strijders met hun gezinnen. Volgens de Libanese televisie zijn 26 bussen ingezet om uiteindeli­jk bijna zevenduize­nd ontheemden naar hun vaderland terug te brengen. Al-Nusra liet in de nacht van dinsdag op woensdag strijders van Hezbollah vrij. Dat was afgesproke­n in de overeenkom­st. Volgens veiligheid­sadviseurs zijn er onder de vluchtelin­gen zo’n duizend al-Nusra-strijders die de bus richting Idlib nemen. Het kleine Libanon herbergt officieel een miljoen Syrische vluchtelin­gen, maar het werkelijke aantal ligt waarschijn­lijk een stuk hoger aangezien lang niet iedereen is geregistre­erd.

De zogenoemde operatie Jroud Arsal tekent de grote rol die Hezbollah speelt in de ruim zes jaar durende oorlog in Syrië. De sjiitische beweging heeft inmiddels duizenden strijders ingezet om te vechten aan de kant van president Bashar al-Assad.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname