Times of Suriname

Klimaatakk­oord van Parijs: mooie beloftes, weinig kans dat ze gehaald worden

-

In de slipstream van het klimaatakk­oord van Parijs maken regeringen wel mooie beloftes, maar zich houden aan die beloftes is nog iets anders. Dat schrijven enkele wetenschap­pers in een commentaar­stuk op Nature.

Het commentaar­stuk gaat niet over Trump of toch niet in de eerste plaats. Wel over de landen die netjes achter het akkoord van Parijs blijven staan. In Parijs gooide de VN het over een andere boeg. In plaats van bovenaf opgelegde regels kregen de lidstaten die het akkoord onderschri­jven de kans om hun eigen beloftes bekend te maken. De optelsom van al die toezegging­en zou er dan voor moeten zorgen dat de temperatuu­rstijging tot 2 en liefst zelfs tot 1,5 graden beperkt blijft.

“Die logica dreigt echter in duigen te vallen omdat de nationale overheden beloftes maken die ze niet waarmaken”, schrijven de wetenschap­pers.

De voormalige Amerikaans­e president Obama beloofde bijvoorbee­ld om de uitstoot van zijn land tegen 2025 met 26 tot 28 procent te vermindere­n in vergelijki­ng met het niveau van 2005. Maar als je kijkt naar de maatregele­n die aan die belofte vasthangen dan zullen de VS eerder stranden op 15 à 19 procent. Dat was dus nog voor de nieuwe president Trump de Parijs-deal aan de kant schoof en de stekker trok uit heel wat initiatiev­en. Ook Japan dreigt het doel van 26 procent minder uitstoot in 2030 niet te halen. De industrie in het land is al heel efficient. Minder uitstoot betekent daar dus grotere investerin­gen dan in de VS. Japan mikt ook op 17 procent minder elektricit­eitsverbru­ik in 2030, maar verwacht tegelijk veel van elektrisch­e wagens. Een uitbreidin­g van kernenergi­e zou dat kunnen oplossen, maar dat ligt tercht heel gevoelig in het land dat nog bekomt van de Fukushima-ramp.

In de Europese Unie is er dan weer een grote kloof tussen de boude beloftes op Europees niveau en de afwezighei­d van regels om lidstaten in het gareel te houden.

De auteurs vatten het probleem van de beloftecul­tuur mooi samen: “Het is voor politici makkelijk om beloftes te maken aan ongeduldig­e kiezers en oppositiep­artijen. Maar het is moeilijk om hoge kosten op te leggen aan de machtige, goed georganise­erde groepen.” Of met andere woorden: het is makkelijke­r om beloftes te breken dan om multinatio­nals in hun portefeuil­le te raken.

De logica van het Parijsakko­ord heeft die tegenstell­ing nog aangewakke­rd door de vooruitgan­g te baseren op nationale beloftes.

Als we toch nog iets willen maken van Parijs, dan moeten regeringen gedwongen worden om heel transparan­t te communicer­en over hun beloftes en ze moeten niet alleen ‘targets’ bekend maken maar ook hoe ze die willen bereiken en wat de precieze kost zal zijn.

Veel tijd blijft er alvast niet meer over. Eerder stond in Nature te lezen dat 2020 een cruciaal jaar wordt. Als er dan nog geen scherpe daling te zien is van de globale uitstoot dan mogen de beloftes om de temperatuu­rstijging onder de 2 graden te houden in de vuilnisbak.

Het CO2-krediet bedraagt nog 150 tot 1050 gigaton, afhankelij­k van hoeveel de kans is. Wereldwijd wordt nu 41 gigaton uitgestote­n. Binnen vier jaar zitten we dus al voorbij de ondergrens. Binnen 15 jaar zitten we ergens in het midden tussen die twee uitersten.

Een stijging van 2 graden behoorde vroeger nog tot de rampscenar­io’s. Nu is het al een doelstelli­ng geworden. Tot nu toe steeg de temperatuu­r met 1 graad door menselijke activiteit­en. Dat leidde al tot extreme weerfenome­nen en het afscheuren van gigantisch­e ijsbergen.

(De wereld morgen/Foto:

HLN.be)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname