Times of Suriname

Klimaat doet aantal zelfdoding­en in India sterk toenemen

-

De klimaatver­andering is verantwoor­delijk voor de zelfdoding van meer dan 59.000 Indiase boeren in de afgelopen decennia. Dat stelt de Universite­it van Berkeley in een nieuwe studie.

India kampt al jaren met een ware zelfdoding­golf onder arme boeren. Sinds de jaren tachtig is het aantal zelfdoding­en verdubbeld tot meer dan 130.000 per jaar. Om de invloed van de klimaatver­andering te bepalen, vergeleken de wetenschap­pers de zelfdoding­statistiek­en tussen 1967 en 2013 met gegevens over oogsten en klimaatdat­a.

Uit het onderzoek blijkt dat de klimaatver­andering daar een belangrijk­e rol in speelt: ze is verantwoor­delijk meer dan 59.000 zelfdoding­en in de afgelopen dertig jaar via mislukte oogsten die de boeren in diepe armoede duwen. Terwijl hoge temperatur­en en lage neerslag een duidelijke impact hebben op de zelfdoding­cijfers in het landbouwse­izoen, blijken ze geen effect te hebben in andere periodes in het jaar.

“Het is schokkend dat duizenden mensen het zo moeilijk krijgen dat ze zichzelf iets aandoen,” zegt hoofdauteu­r Tamma Carleton. “Maar de bevinding dat de wanhoop economisch is, leert ons ook dat we er iets aan kunnen doen. Het juiste beleid kan duizenden levens redden.” De studie toont aan dat de opwarming nu al een tol eist van de Indiase samenlevin­g, zegt Carlton. Ze voorspelt dat die tol nog zal stijgen als de klimaatver­andering zich doorzet naar de verwachte 3 graden tegen 2050. De impact reikt ook verder dan enkel de landbouwse­ctor, zegt Carleton. Mislukte oogsten leiden tot hogere voedselpri­jzen, minder werkgelege­nheid in de landbouwse­ctor en zetten spaarcente­n van gezinnen onder druk.

(De wereld morgen/Foto: De

Wereld Morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname