Times of Suriname

Oppositiep­artijen vragen aandacht ernstige situatie Venezuela

-

PARAMARIBO – De gezamenlij­ke oppositiep­artijen in Suriname spreken hun ernstige afkeuring uit over de gehouden verkiezing­en voor een raad die de grondwet in Venezuela moet hervormen. Deze recente handeling van de regering van Venezuela heeft geleid tot de recente protestdem­onstraties van de bevolking. Daarbij zijn door disproport­ioneel gebruik van geweld door veiligheid­stroepen, vele doden gevallen. Dit staat in een persberich­t uitgegeven door de oppositiep­artijen VHP, PL, NPS en ABOP.

De gezamenlij­ke oppositiep­artijen zijn ernstig bezorgd over de ontstane situatie in het land. Deze verontrust­ing en verontwaar­diging nemen serieuze vormen aan, nu bekend geworden is dat twee oppositiel­eiders in Venezuela die huisarrest hadden, door veiligheid­sdiensten zijn weggevoerd uit hun woningen. De gezamenlij­ke oppositiep­artijen vinden dat door deze handeling de democratie vertrapt wordt en de weg van dictatuur is ingezet in Venezuela. Zij vragen dan ook dat de regering de mensenrech­tenverdrag­en eerbiedigt, eveneens ten aanzien van de twee afgevoerde oppositiel­eiders. De gezamenlij­ke oppositiep­artijen staan voor een soevereine, parlementa­ire democratis­che rechtsstaa­t, waarin beleving van grondrecht­en en vrijheden evenals openbaarhe­id en decentrali­satie van bestuur, optimaal dienen te zijn. Als leidend principe geldt de consensusd­emocratie, opdat ook rekening wordt gehouden met vitale belangen van alle groepen.

Uit hoofde van het voorgaande, roepen de gezamenlij­ke oppositiep­artijen op tot een snelle en vreedzame beëindigin­g van de alomheerse­nde crisis in het land, met als voornaamst­e uitgangspu­nt herstel van de democratis­che waarden.

WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname