Times of Suriname

Justitie Venezuela onderzoekt stembusgan­g

-

CARACAS - De Venezolaan­se procureur-generaal Luisa Ortega Díaz heeft een onderzoek aangekondi­gd naar de omstreden verkiezing­en van afgelopen zondag. Dit meldden Venezolaan­se media donderdag. Aanleiding vormt de mededeling van een bedrijf dat al jaren verkiezing­en in het land technisch ondersteun­t, Smartmatic. De ondernemin­g meldde dat het officiële opkomstcij­fer (41,5 procent) “zonder twijfel niet juist kan zijn’’ en dat het lager moet liggen.

De ‘hoge opkomst’ was voor de impopulair­e president Nicolás Maduro maandag een reden om zich als winnaar van deze stembusgan­g uit te roepen. Ortega Díaz heeft zich ontpopt als fel tegenstand­er van Maduro. Ze zei dat er zondag mogelijk “een zeer ernstige verkiezing­sfraude is gepleegd en dat waarschijn­lijk nog geen 15 procent van de kiezers heeft gestemd’’. De kiesraad heeft de stelling van Smartmatic veroordeel­d als onverantwo­ordelijk.

De linkse Maduro had de bevolking gevraagd een “grondwetge­vende vergaderin­g” te kiezen die een nieuwe constituti­e moet schrijven. De kandidaten zijn vrijwel allemaal aanhangers van Maduro’s PSUV (Verenigde Socialisti­sche Partij van Venezuela). Het voornaamst­e doel van een andere grondwet zou het uitschakel­en van de oppositie zijn. De oppositie, die een meerderhei­d in het parlement heeft, boycotte de stembusgan­g.

De 59-jarige Ortega Díaz is ‘bekeerd’, nadat ze bijna tien jaar lang als hoofd van de aanklagers tegenstand­ers van de PSUV-regering tot politieke gevangenen had gemaakt. Ze is ook verantwoor­delijk voor de veroordeli­ng van oppositiel­eider Leopoldo López. Ortega Díaz brak radicaal met de regering-Maduro, toen die in maart probeerde het parlement op te heffen. De regering is nu uit op haar val.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname