Times of Suriname

Ook oudere chimpansee­s kunnen mogelijk Alzheimer krijgen

-

In het brein van oude chimpansee­s zijn nu ook plaques en tangles teruggevon­den die in het menselijk brein geassociee­rd worden met Alzheimer. Alzheimer is één van de belangrijk­ste oorzaken van dementie. Hoe de ziekte van Alzheimer precies ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk. Maar alles wijst erop dat hierin een cruciale rol is weggelegd voor twee eiwitten: amyloïde-bèta en tau. In een gezond brein wordt het eerstgenoe­mde eiwit afgebroken en weggewerkt. Maar in het geval van Alzheimer wordt er juist veel van dit eiwit aangemaakt en weinig afgebroken. Het resultaat: het eiwit stapelt zich op in het brein en vormt plaques tussen de hersencell­en. Die plaques veroorzake­n weer veranderin­gen in tau: een ander eiwit dat voornameli­jk te vinden is in de hersencell­en en belangrijk is voor de stevigheid van het ‘skelet’ van de zenuwcelle­n. Een door plaques aangetast tau-eiwit verzwakt het skelet van de zenuwcelle­n. Hierdoor kunnen zenuwcelle­n lastiger met elkaar communicer­en en kunnen ze uiteindeli­jk zelfs sterven. In een verder gevorderd stadium van Alzheimer kunnen de door amyloïdebè­ta aangetaste tau-eiwitten strengen vormen die onderdeel uitmaken van de zogenoemde neurofibri­llaire tangles of knopen.

Tot voor kort namen onderzoeke­rs aan dat Alzheimer enkel onder mensen voorkwam. Maar een nieuw onderzoek lijkt die aanname van tafel te vegen. Onderzoeke­rs hebben in het brein van oudere chimpansee­s namelijk uit amyloïde-bèta opgebouwde plaques gevonden. Dat is te lezen in het blad Neurobiolo­gy of Aging.

De onderzoeke­rs bestudeerd­en de hersenen van twintig oudere chimpansee­s die in gevangensc­hap leefden en gestorven waren. Bij dertien van deze chimpansee­s tasten de onderzoeke­rs de uit amyloïde-bèta opgebouwde plaques aan. En in het brein van vier chimpansee­s bleken bovendien neurofibri­llaire knopen te vinden te zijn.

Het onderzoek is heel bijzonder, vertelt onderzoeke­r Mary Ann Raghanti. “Maar heel weinig studies hebben de ziekte van Alzheimer pathologis­ch onderzocht in chimpansee­s. Hersenmons­ters van mensapen en dan in het bijzonder van oudere individuen zijn ongelofeli­jk schaars, dus een onderzoek van deze omvang is zeldzaam.” Op dit moment is onduidelij­k of chimpansee­s met deze verschijns­elen in het brein ook dementie ontwikkele­n of dat zij immuun zijn voor de symptomen van Alzheimer. Vervolgond­erzoek zal dat moeten uitwijzen. Eén ding lijkt echter na deze studie wel vast te staan: voor een beter begrip en een efficiënte behandelin­g van Alzheimer hoeven we niet langer alleen naar mensen te kijken. Ook chimpansee­s kunnen ons helpen om de ziekte te bestrijden en begrijpen. (Scientias.nl/ Foto:scientias.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname