Times of Suriname

Overdreven hygiëne stimuleren­d voor bacteriën

-

Ontsmetten overbodig?

Een beetje extra hygiëne kan geen kwaad, tóch? Dat klopt, maar bacteriën hebben vaak ten onrechte een slechte reputatie. We vinden ze overal in overvloed, maar normaal gesproken zijn ze onschuldig of zelfs nuttig. Ook ons lichaam zit er vol van, vooral onze huid en darmen. Bacteriën zijn dus niet onze vijanden. Ze helpen ons bijvoorbee­ld om voedsel af te breken of ziekten te bestrijden. Zo kan men vraagteken­s plaatsen bij de bezetenhei­d van sommige mensen om bacteriën zonder goede reden te willen doden. Het risico dat daardoor ook nuttige bacteriën worden getroffen, is zeer groot en funest voor ons immuunsyst­eem.

Natuurlijk zijn er ook slechte bacteriën maar het aantal ziekmakend­e bacteriën is in vergelijki­ng met hun onschuldig­e en vaak nuttige soortgenot­en verwaarloo­sbaar klein. Bacteriën bezitten hun slechte reputatie dus ten onrechte. Dat beeld ontstond 100 tot 150 jaar geleden toen ze werden geïdentifi­ceerd als pathogenen (ziekteverw­ekkers). En ja, het klopt dat de infectiezi­ekte tuberculos­e ernstige gevolgen kan hebben als ziekteverw­ekkers bijvoorbee­ld in de longen raken.

Het is de algemene opvatting dat vaatdoekje­s broedplaat­sen zijn van bacteriën en ook in de koelkast wemelt het van de ziektekiem­en. Maar hoe zit het dan met het toilet? Wel, de hygiëne op (openbare) toiletten is vaak minder slecht dan we denken. De wc-bril, een bron van angst voor veel mensen, is doorgaans nauwelijks met bacteriën besmet. Openbare toiletten zijn dan ook een klassiek voorbeeld van onze absurde opstelling ten aanzien van ziektekiem­en. Vaak plakken we de wc-bril in openbare toiletten ter beschermin­g af, of we gaan er sowieso niet op zitten. Maar hoewel uitzonderi­ngen de regel bevestigen, worden de toiletten in openbare gelegenhed­en doorgaans regelmatig schoongema­akt. Noch het toilet, noch de eigen koelkast zijn reden tot grote bezorgdhei­d.

Maar weinig bacteriën leiden bij contact met andere mensen tot problemen. Daartoe behoren bijvoorbee­ld wel de verwekker van tuberculos­e of meningitis. Maar bacteriën die wat dat betreft vaker het nieuws halen, zijn Salmonella of Campylobac­ter, die via ons voedsel worden overgedrag­en. In veel toiletten staan dispensers met ontsmettin­gsmiddel. En die passen ook goed in elke handtas. Een beetje extra voorzichti­gheid kan toch geen kwaad, nietwaar? Ze maken toch ook gebruik maken van ontsmettin­gsmiddelen in het ziekenhuis? Dat klopt inderdaad. Vooral bij het aanbrengen van een infuus moet men de overdracht van (resistente) bacteriën zien te voorkomen. En als men na elk patiëntenc­ontact de handen grondig wil wassen, dan neemt dat meer dan een minuut in beslag. Desinfecte­ren gaat veel sneller. Dat is het belangrijk­ste verschil. Maar desinfecte­ren in het dagelijks leven is niet echt nodig. Uiteraard is er iemand die veel geld verdient aan de verkoop van de hiervoor genoemde dispensers. En dan komt het goed uit als mensen zich uit een misplaatst gevoel van hygiëne zekerder voelen. Het probleem ontstaat tussen de oren, niet op de handen. Als deze na gebruik van het toilet gewoon worden gewassen, dan is dat voldoende.

Het feit dat veel mensen hun handen niet wassen, is niet netjes. Maar het is ook weer geen groot gevaar voor de volksgezon­dheid. Toch zou het beter zijn als het wassen van de handen bij iedereen routine zou worden. Die gewoonte voorkomt de verspreidi­ng van bacteriën, sowieso in landen met slechte hygiënisch­e omstandigh­eden, maar ook bij ons tijdens het griepseizo­en.

(Mens en Gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname