Times of Suriname

Zuid-Amerikaans­e landen erkennen grondwette­lijke raad Venezuela niet

- Het vliegveld bij Sanaa is al een jaar dicht, waardoor duizenden ernstig zieke patiënten het land niet kunnen verlaten en humanitair­e hulp wordt belemmerd.

PERU - LatijnsAme­rikaanse landen zullen besluiten van de nieuwe Venezolaan­se grondwetge­vende vergaderin­g niet erkennen. Dat zeiden ministers en diplomaten van twaalf Zuid-Amerikaans­e landen in de Peruaanse hoofdstad Lima waar zij bijeen waren om te praten over de situatie in Venezuela.

In totaal zeventien landen waren bijeen, twaalf landen tekenden een verklaring waarin zij Venezuela scherp veroordele­n voor het niet toelaten van buitenland­se donaties van voedsel en medicijnen. Ze noemen de situatie in Venezuela een “breuk met de democratis­che rechtsorde.”

De nieuwe grondwetge­vende vergaderin­g heeft ondertusse­n een decreet aangenomen waarin het zichzelf boven de andere afdelingen van de overheid plaatst. Het besluit verbiedt het door de oppositie gecontrole­erde parlement en andere partijen om acties te ondernemen die in strijd zijn met wetten die zijn aangenomen door het nieuwe orgaan.

“Het wegvagen van democratis­che rechtsorde­s is met deze laatste ontwikkeli­ng tot een climax gekomen. Wat we nu zien in Venezuela is een dictatuur,” zei de Peruaanse minister van Buitenland­se Zaken Ricardo Luna. President Nicolás Maduro riep de vergaderin­g naar eigen zeggen in het leven om de politieke patstellin­g in het land te doorbreken. Oppositiel­eiders zien het als een greep naar de macht. Zowel de oppositie als een almaar groeiend aantal buitenland­se regeringen weigeren de grondwetge­vende vergaderin­g te erkennen.

(NU.nl) JEMEN - Vijftien hulporgani­saties roepen de strijdende partijen in Jemen op om het belangrijk­ste vliegveld in hoofdstad Sanaa te heropenen.

Het vliegveld bij Sanaa is al een jaar dicht, waardoor duizenden ernstig zieke patiënten het land niet kunnen verlaten en humanitair­e hulp wordt belemmerd, schreven de organisati­es, waaronder het Internatio­nal Rescue Committee, gisteren in een gezamenlij­ke verklaring. In Jemen zijn in de afgelopen drie maanden door een choleraepi­demie 1900 mensen overleden en naar schatting 400.000

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname