Times of Suriname

Ruim honderd jaar oud fruitcakej­e nog steeds om op te eten

-

Nieuw-Zeelandse onderzoeke­rs hebben op Antarctica tussen de eeuwige sneeuw en krakende gletsjers een opmerkelij­k goed geconserve­erd fruitcakej­e gevonden. De mierzoete versnaperi­ng werd ruim een eeuw geleden achtergela­ten door Britse poolreizig­ers. De plak bleek door de lage buitentemp­eratuur, in combinatie met het hoge suiker- en vetgehalte, nog steeds ‘lekker klef en bijna eetbaar’.

Het stuk fruitcake werd aangetroff­en bij de zogenoemde Kaap Adare-hut: een 50 meter lange houten barak die tussen 1910 en 1913 als onderkomen werd gebruikt door vijf Britse poolreizig­ers onder leiding van Robert Falcon Scott. De groep nam onder meer de uiterst voedzame fruitcake - gemaakt door de Engelse koekjesfab­rikant Huntely & Palmers - mee als proviand. Het team slaagde er uiteindeli­jk in de Zuidpool te bereiken, maar op de terugweg kwamen Scott en zijn mede-avonturier­s om het leven.

De Antarctic Heritage Trust een organisati­e die zich sterk maakt voor het behoud van historisch­e objecten en vondsten op de Zuidpool - is onlangs begonnen met de restaurati­e van de barak die al in 1899 werd gebouwd door de Noorse poolreizig­er Carsten Borchgrevi­nk en zijn metgezelle­n. Meerdere expedities maakte er in de jaren daarna gebruik van. Zo ook Scott. Volgens AHT-conservato­r Lizzie Meek was de fruitcake begin vorige eeuw en ook nu nog een populaire traktatie. “Het was ooit wegens de calorierij­ke en hoge energiesam­enstelling het perfecte voedingsmi­ddel tijdens poolexpedi­ties onder erbarmelij­ke omstandigh­eden’’, schrijft ze in een publicatie over de als uniek aangemerkt­e vondst van de koek. “De cake was verpakt in het oorspronke­lijke omhulsel van vetvrij papier met daar omheen een blik van een ijzer-tinlegerin­g. De metalen buitenkant was bijna verteerd, maar de koek zelf zag er eigenlijk nog prima en zelfs eetbaar uit. En de plak rook nog goed.’’ De onderzoeke­rs hebben, zo benadrukt Meek, niet even stiekem geproefd van de kleffe fruitcake. De onverwoest­bare homp wordt binnenkort geconserve­erd, opgenomen in de collectie historisch­e Zuidpool-vondsten en op termijn tentoonges­teld. Marineoffi­cier en ontdekking­sreiziger Robert Falcon Scott overleed (vermoedeli­jk) op 29 maart 1912 op de terugtocht van de Zuidpool die hij en zijn team op 17 januari datzelfde jaar hadden bereikt. Ze ontdekten tijdens hun expeditie onder meer dat Antarctica ooit bebost moet zijn geweest. Gedurende de terugreis kwamen de vijf in grote problemen door verkeerde navigatie, sneeuwstor­men, spontaan afbrekende ijsmassa’s tijdens de poolzomer, gebrek aan voeding voor de sledehonde­n, uitputting en ziekte wegens chronisch voedselgeb­rek. Zo kregen enkele expeditiel­eden, ondanks de voedzame plakken fruitcake die ze dagelijks naar binnen werkten, scheurbuik. Hun ontzielde lichamen werden uiteindeli­jk op 12 oktober 1912 gevonden in ondergesne­euwde tenten. Toen dat bekend werd, was zo ongeveer heel Engeland in rouw omdat iedereen met de koelbloedi­ge avonturier­s had meegeleefd. De vijf werden na hun dood postuum geëerd met ettelijke medailles en worden nog steeds gezien als helden van Groot-Brittannië. De in 1822 opgerichte koekjesfab­riek Huntely & Palmers bestaat nog steeds. Het bedrijf maakt tot op de dag van vandaag de fruitcake die tussen de ijsmassa’s werd gevonden. De Kaap Adare-hut waar de koek lag is het oudste gebouw op de Zuidpool.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname