Times of Suriname

Zuid-Amerikaans handelsblo­k is tegen militair ingrijpen

-

VENEZUELA- Belangrijk­e Zuid-Amerikaans­e landen zijn tegen militair ingrijpen in Venezuela. Het handelsblo­k Mercosur, met Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay als leden, liet zaterdag weten dat dialoog en diplomatie wat hun betreft “de enige acceptabel­e middelen zijn’’ om de democratie in Venezuela te promoten. De verklaring volgt op dreigende taal van de Amerikaans­e president Donald Trump. Hij zei vrijdag: “Venezuela is niet ver weg. De mensen lijden en zijn aan het doodgaan. We hebben veel opties voor Venezuela waaronder militair ingrijpen, mocht dat nodig zijn.’’

Het Zuid-Amerikaans­e land verkeert in een diepe economisch­e en politieke crisis. President Nicolás Maduro probeert de problemen onder meer te bezweren door het instellen van een nieuwe grondwetge­vende vergaderin­g, die wordt gedomineer­d door zijn socialisti­sche partijgeno­ten. Die raad heeft zichzelf al “superieur” verklaard over alle andere overheidsd­iensten. Daardoor is het parlement, waarin de oppositie de meerderhei­d heeft, nog verder buitenspel gezet dan het al stond. Sinds april gaan mensen massaal de straat op om te protestere­n tegen Maduro’s beleid. Zij eisen dat de president aftreedt. De protesten worden hardhandig neergeslag­en: er zijn tot nu toe meer dan 120 mensen omgekomen. In de internatio­nale politiek klinkt kritiek op Maduro en zijn reactie op de demonstrat­ies. De buurlanden hebben al laten weten de nieuwe grondwette­lijke raad niet te erkennen. Het economisch­e samenwerki­ngsverband Mercosur had Venezuela eerder al geschorst als lid. De overgeblev­en lidstaten eisen herstel van de democratie en vrijlating van politieke gevangenen.

(NU)

 ??  ?? “De dood van Rahman is de zoveelste klap die we uitdelen aan de leiding van IS”, zei Generaal John Nicholson, de Amerikaans­e militaire bevelhebbe­r in Afghanista­n.
“De dood van Rahman is de zoveelste klap die we uitdelen aan de leiding van IS”, zei Generaal John Nicholson, de Amerikaans­e militaire bevelhebbe­r in Afghanista­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname