Times of Suriname

Amsterdams­e studenten testen hightechfi­ets op de snelweg

-

AMSTERDAM - Een snelheid van 80 kilometer per uur halen, op een fiets. Het is studenten van de Vrije Universite­it en TU Delft dit weekend gelukt met hun aerodynami­sche ligfiets Velox 7. Het Human Power Team, een studentenp­roject van de twee universite­iten, had zondag een stukje snelweg in Brabant tot zijn beschikkin­g om zijn zelf ontworpen en gebouwde fiets op de proef te stellen. Bij de test is voor het eerst een snelheid van boven de 60 kilometer gehaald, om precies te zijn 83. Het is een belangrijk­e testmoment voordat het team naar de Verenigde Staten afreist om daar volgende maand in de woestijn van Nevada een recordpogi­ng te doen. Daar hopen fietsers Aniek Rooderkerk­en en Iris Slappendel met de Velox een snelheid van 122 kilometer per uur te halen. Dat zou hen een wereldsnel­heidsrecor­d fietsen voor vrouwen opleveren.

Dat moet lukken dankzij het speciale ontwerp van de fiets, die er meer uitziet als een kogel dan een tweewieler. “Op een gewone fiets wordt je sterk afgeremd door de wind,” legt Emiel de Boer, teammanage­r van het Human Power Team, uit. “Er is maandenlan­g ontworpen om de fiets volledig op maat van de atleten zo aerodynami­sch mogelijk te maken. Dit is hierdoor de kleinste fiets die we ooit hebben gebouwd.”

Het is niet voor het eerst dat het studentent­eam meedoet met de World Human Powered Speed Challenge. Sinds 2010 reizen studenten van TU Delft en VU elk jaar naar de Nevada-woestijn voor een recordpogi­ng. In 2013 haalden de Nederlande­rs bij de mannen een wereldreco­rd met een snelheid van 134 kilometer per uur. Inmiddels is dat wel weer gebroken: de huidige topsnelhei­d staat dankzij het Canadese team op 144 km per uur. Het record bij de vrouwen stamt uit 2010, toen de Franse Barbara Buatois uit kwam op een snelheid van 121 kilometer per uur.

(Het Parool/Foto:parool.nl)

 ??  ?? De Velox 7 heeft meer iets weg van een kogel dan een tweewieler.
De Velox 7 heeft meer iets weg van een kogel dan een tweewieler.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname