Times of Suriname

Moeder alleen uitgezet naar Armenië, kinderen ’verstopt’ in Nederland

-

AMERSFOORT - De moeder van de in Nederland opgegroeid­e kinderen Howick en Lili is op het vliegtuig naar Armenië gezet. Defence for Children noemt de uitzetting afschuweli­jk. “Deze situatie hebben we nog nooit eerder meegemaakt: een moeder uitzetten terwijl de kinderen nog in Nederland zijn.”

D66-leider Alexander Pechtold en zijn ChristenUn­iecollega Gert-Jan Segers kunnen zich, goed voorstelle­n dat heel veel mensen zich daar zorgen om maken. Die partijen willen dat gezinnen als dat van Howick en Lili niet langer zo streng worden gehouden aan de eis dat ze aan hun terugkeer naar hun land van herkomst meewerken als de afgelopen jaren gebeurde. Door dat strenge beleid mochten maar heel weinig in Nederland opgegroeid­e kinderen van asielzoeke­rs blijven. Albanië is een veilig land, en daardoor komen asielzoeke­rs normaal gesproken niet in aanmerking voor een verblijfsv­ergunning. CDA en VVD, de partijen waarmee D66 en CU onderhande­len over een nieuw kabinet, voelen niets voor versoepeli­ng. Waarschijn­lijk om de twee beoogde coalitiepa­rtners niet in de gordijnen te jagen hielden Pechtold en Segers zich maandag zo veel mogelijk op de vlakte. Ze willen het beleid veranderen, maar daarover praten we binnen. Kinderombu­dsvrouw Margrite Kalverboer onderzoekt welke stappen ze gaat ondernemen. “Een enigszins beschaafd land doet dit niet”, aldus Kalverboe, die zich afvraagt of het in het landsbelan­g is om de moeder uit te zetten. Dat vertelt ze via een woordvoerd­er. “De kinderen zijn nu de dupe van volwassene­n die het niet eens met elkaar zijn.’’

Honderden mensen, onder wie veel klasgenoot­jes van Howick (12) en Lili (11), hebben de afgelopen dagen actiegevoe­rd tegen de uitzetting van de twee kinderen en hun moeder. De demonstran­ten hoopten dat staatssecr­etaris Klaas Dijkhoff (Justitie) gebruik zou maken van zijn zogeheten discretion­aire bevoegdhei­d en de kinderen en hun moeder alsnog een verblijfsv­ergunning zou geven. Die hoop bleek ijdel. De moeder is nu via Parijs onderweg naar Armenië.

Howick en Lili zijn nog in Nederland. Het is niet bekend waar de kinderen zijn. “Ook wij weten het niet. Ze zitten op een logeeradre­s, maar niemand in de directe omgeving weet waar ze zijn”, aldus een woordvoers­ter van Defence for Childeren. Als het lukt om contact met de kinderen te krijgen, willen juristen van de organisati­e gaan bekijken hoe ze de jongen het meisje en hun moeder kunnen helpen. “Dat is nu onze prioriteit. De kinderen moeten de steun krijgen die ze nodig hebben.” De moeder zal in Armenië worden opgevangen voor mensen van een kerk.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname