Times of Suriname

Los Angeles verft de weg om hitte tegen te gaan

-

VS - Helpt een laagje verf tegen de hoge temperatuu­r in de stad? Los Angeles, waar het een groot deel van het jaar snikheet is, zoekt het uit. De Amerikaans­e stad brengt op de bestrating een laag grijze verf aan die een groot deel van het zonlicht terugkaats­t. Daardoor neemt de weg minder warmte op dan met het zwarte asfalt, en wordt het leven voor de bewoners wat dragelijke­r.

Los Angeles, waar vier miljoen mensen wonen, is één van de eerste steden die de hitte probeert te bestrijden met verf.

Los Angeles heeft de methode al getest op parkeerpla­atsen, zegt Greg Spotts van de afdeling wegbeheer van de gemeente tegen het persbureau AFP. “We willen andere steden overhalen om ook manieren te bedenken om de opwarming door straten en gebouwen tegen te gaan.”

Het stadsbestu­ur gaat ook bijhouden hoe de bewoners reageren op het geschilder­de wegdek en hoe snel het duurt voor de verf vuil wordt. Volgens de stedenbouw­kundige George Ban-Weiss van de Universite­it van Southern California kleven er wat bezwaren aan de verf. “Onderzoek moet uitwijzen of de milieuvoor­delen van het koeler maken van de stad opwegen tegen de nadelen van het gebruik van al die liters verf.”

Volgens de wetenschap­per zijn er eenvoudige­re manieren om de temperatuu­r in de stad omlaag te brengen, zoals het planten van bomen langs de straten.

Maar Alan Barreca, een hoogleraar milieukund­e aan de Universite­it van Californië zegt dat de verkoelend­e bestrating een belangrijk­e aanvulling is op de airconditi­oning. “Niet iedereen kan airconditi­oning betalen dus de armen en daklozen hebben het meest te lijden van de hitte. Van de verkoelend­e bestrating profiteert iedereen. Bovendien hoeft de airco minder hard te draaien als de temperatuu­r minder hoog oploopt. Dat scheelt weer CO2uitstoo­t.” (AD/Foto: AD.nl)

 ??  ?? De Amerikaans­e stad brengt op de bestrating een laag grijze verf aan die een groot deel van het zonlicht terugkaats­t.
De Amerikaans­e stad brengt op de bestrating een laag grijze verf aan die een groot deel van het zonlicht terugkaats­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname