Times of Suriname

Samenwerki­ng Adek en Grassalco

-

PARAMARIBO – De Anton de Kom Universite­it van Suriname (Adek) en NV Grassalco hebben op 10 augustus een samenwerki­ngsovereen­komst getekend. Daarin is afgesproke­n dat beide partijen elkaar zullen ondersteun­en op het gebied van kennisontw­ikkeling, onderzoek en duurzaam gebruik en beheer van onze natuurlijk­e hulpbronne­n. Dit melden de PR-afdeling van de Adek en de afdeling Corporate Image van NV Grassalco in een persberich­t.

De samenwerki­ng zal geschieden door middel van het uitvoeren van gezamenlij­ke projecten, programma’s en activiteit­en.

Grassalco zal de universite­it onder andere bijstaan bij de voorbereid­ing, indiening en financieri­ng van projecten en het beschikbaa­r stellen van stage, thesis en andere wetenschap­pelijke onderzoeks­mogelijkhe­den. Daarnaast zal het staatsmijn­bouwbedrij­f zijn data beschikbaa­r stellen voor wetenschap­pelijk onderzoek en publicatie. Volgens de voorzitter van het universite­itsbestuur, Jack Menke, is het de bedoeling dat de Adek, die vanuit de onderwijsh­oek is ontstaan, wetenschap­pelijk onderzoek “dé plaats geeft die het rechtmatig toekomt”. In haar beleidspla­n staat bedoeld onderzoek daarom hoog in het vaandel. De universite­it volgt momenteel een traject, waarbij jonge wetenschap­pers de mogelijkhe­id wordt geboden om kwalitatie­ve wetenschap­pelijke studies te verrichten. De president-directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto, geeft aan dat het een bewuste keus is geweest om een samenwerki­ngsverband aan te gaan met de universite­it. “Met deze samenwerki­ng wil de ondernemin­g een bijdrage helpen leveren aan de ontwikkeli­ng van onze universite­it. Het betreft een win-winsituati­e, gericht op kennisontw­ikkeling, waarbij het vooral gaat om het beheer en nuttig gebruikmak­en van onze natuurlijk­e hulpbronne­n.” Dit moet volgens Akiemboto veel meer vorm krijgen, op een wetenschap­pelijke basis. Hij benadrukt daarbij het belang van dataverzam­eling om daadwerkel­ijk beleid uit te stippelen.

De Adek zal haar bijdrage leveren aan de uitvoering van de overeenkom­st door het beschikbaa­r stellen van wetenschap­pelijke kennis en expertise ten behoeve van de staatsonde­rneming. Vervolgens zal zij onderwijsm­odules ontwikkele­n die de lokale kennis op het gebied van mijnbouw, waaronder exploitati­e, exploratie, wetgeving, handel, milieu en financieri­ng, helpen upgraden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname