Times of Suriname

Vakbonden helpen werknemers pluimveese­ctor aan tijdelijke baan

-

DEN HAAG - Vakbonden CNV en FNV gaan samen met landbouwor­ganisatie LTO werknemers in de pluimveese­ctor helpen. Ze gaan onder meer een mobiliteit­scentrum opzetten. Dat moet het mogelijk maken dat personeel van bedrijven waar tijdelijk geen werk is aan de slag gaat bij bedrijven waar juist veel werk is.

In de glastuinbo­uw werd vorig jaar al ervaring opgedaan met een dergelijke uitruil van personeel, weet CNVbestuur­der Peter de Jong. Die in- en uitleen van personeel is in de pluimveese­ctor evenwel voorlopig nog niet nodig, verwacht hij. “Op korte termijn verwachten we geen problemen. Pas in de loop van september komt dit mogelijk aan de orde.”

Behalve het mobiliteit­scentrum beginnen de vakbonden en de werkgevers ook een meldpunt waar werknemers uit de sector terecht kunnen met vragen.

Daarnaast wordt een gezamenlij­ke aanvraag ingediend bij de minister van Economisch­e Zaken voor tijdelijke werktijdve­rkorting. Dat houdt in dat werkgevers het aantal arbeidsure­n kunnen verlagen om zo de kosten omlaag te brengen. De werknemers die dan minder werken krijgen voor die uren een wwuitkerin­g.

Volgens de pluimveese­ctor bedraagt de schade voor kippenboer­en door de fipronilaf­faire minimaal 150 miljoen euro. Ontelbare eieren moesten worden vernietigd, terwijl ook meer dan een miljoen kippen dreigen te worden afgemaakt. Ook de supermarkt­branche is hard getroffen.

(De Telegraaf/Foto: Omroep

Gelderland)

 ??  ?? Volgens de pluimveese­ctor bedraagt de schade voor kippenBoEr­En Door DE fipronIlAF­FAIrE mInImAAl 150 mIlJoEn Euro.
Volgens de pluimveese­ctor bedraagt de schade voor kippenBoEr­En Door DE fipronIlAF­FAIrE mInImAAl 150 mIlJoEn Euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname