Times of Suriname

Bezetting Nederlands-Indië herdacht in Den Haag

-

DEN HAAG - Bij het Indisch Monument in Den Haag zijn gisteren de slachtoffe­rs herdacht van de Japanse bezetting. Het is 75 jaar geleden dat Nederlands­Indië, het huidige Indonesië, werd binnengeva­llen. Premier Mark Rutte en demissiona­ir staatssecr­etaris van Volksgezon­dheid Martin van Rijn legden onder het oog van honderden belangstel­lenden een krans namens het kabinet. Onder meer de Haagse burgemeest­er Pauline Krikke en oud-minister Piet Hein Donner, president van de Oorlogsgra­venstichti­ng, legden kransen bij het monument in de Schevening­se Bosjes.

Na het traditione­le defilé bij het monument volgde een bijeenkoms­t met optredens en een Indisch buffet in het Haagse World Forum. Dat gebeurde dit jaar voor het eerst. Centrale thema was Verhalen Over Leven, over hoe persoonlij­ke verhalen en ervaringen uit die tijd doorleven in de huidige en komende generaties.

Zaterdag wordt op landgoed Bronbeek bij Arnhem herdacht dat onder de Japanse bezetting de Birma-spoorlijn werd aangelegd, dwars door de Thaise en Birmese jungle. Van de bijna 18.000 krijgsgeva­ngenen uit Nederlands­Indië overleefde­n 2782 de bouw van het ‘dodenspoor’ niet.

Drie jaar na de bezetting van Nederlands-Indië, op 15 augustus 1945, capituleer­de Japan en kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorl­og. Het kabinet maakte vorige week bekend dat het extra geld uittrekt voor de Indische gemeenscha­p in Nederland: tot 2022 anderhalf miljoen per jaar en daarna jaarlijks structuree­l 1 miljoen euro.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname