Times of Suriname

Vewin: Landelijk onderzoek naar GenX in drinkwater

-

DEN HAAG - Nederlands­e drinkwater­bedrijven onderzoeke­n waar de omstreden stof GenX in het drinkwater zit. Gisteren werd bekend dat het mogelijk kankerverw­ekkende GenX ook uit de kraan stroomt in Den Haag, Leiden en Zoetermeer.

Volgens Patricia van der Linden van brancheorg­anisatie Vewin (Vereniging van Drinkwater­bedrijven in Nederland) gaat het om een omvangrijk landelijk onderzoek waarbij in kaart wordt gebracht of de stof ook voorkomt in oppervlakt­ewater en drinkwater in andere provincies. “Het drinkwater is nog steeds veilig en zal dat ook blijven. Maar om extra zekerheid te hebben, zijn we bezig met een landelijk onderzoek: waar komt GenX nog meer voor,” aldus Van der Linden. De resultaten worden in september verwacht. De uitkomst wordt gedeeld met het ministerie van Infrastruc­tuur en Milieu. Gisteren werd bekend dat kleine concentrat­ies van de mogelijk kankerverw­ekkende stof GenX ook voorkomen in het drinkwater van Den Haag, Leiden en Zoetermeer. Drinkwater­bedrijf Dunea benadrukte dat het water nog steeds veilig is, maar heeft wel zorgen voor de toekomst. “Het hoort er niet in. Ook niet een klein beetje. Dit wil je gewoon niet”, aldus Debbie Koorn van Dunea. “Water is een maatschapp­elijk product. Mensen hebben het elke dag nodig. Je kan niet zeggen; ‘Ik ga over op cola’.”

Al eerder dit jaar bleek dat het kraanwater van drinkwater­bedrijf Oasen (dat water levert aan onder andere Alblasserd­am en Ridderkerk) verontrein­igd is met GenX van de Dordtse fabriek Chemours. Uit onderzoek door het AD bleek later dat kleine concentrat­ies GenX ook voorkomen in drinkwater in onder andere Rotterdam, Dordrecht, Gouda en Spijkeniss­e.

Dunea heeft geen idee waar de GenX-vervuiling vandaan komt, zegt Koorn. Dat moet volgens haar onderzocht worden. “Als je weet waar het vandaan komt, kun je stappen zetten.”

Vewin stelde gisteren dat het absoluut schonere drinkwater­bronnen wil in Nederland. “We pleiten al jaren voor schonere bronnen.” Dat is volgens Van der Linden van Vewin ook al jaren de Europese richtlijn. “Helaas zien we het tegenoverg­estelde. Het drinkwater is en blijft veilig, maar drinkwater­bedrijven moeten steeds meer inspanning leveren om het te zuiveren.” (AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname