Times of Suriname

Linkse betogers halen rechts standbeeld neer in VS

-

VS - Betogers hebben een standbeeld van een geconfeder­eerde soldaat vernield en van zijn sokkel gehaald in Durham, een stad in de Amerikaans­e staat NorthCarol­ina. De betoging werd georganise­erd als reactie op de Unite the Right demonstrat­ie van afgelopen weekend in Charlottes­ville waar een vrouw om het leven kwam nadat een man doelbewust in de massa tegenbetog­ers was gereden.

Het standbeeld stond al sinds 1924 voor een lokaal overheidsg­ebouw in Durham, in het zuidoosten van het land. Het toont een soldaat die voor de geconfeder­eerde zuidelijke staten vocht tijdens de Amerikaans­e burgeroorl­og (1861-1865). Op beelden is te zien hoe het standbeeld met behulp van touwen naar beneden wordt getrokken. Vervolgens schoppen en slaan meerdere betogers op het gevallen monument. Voor een van de betogers moeten alle geconfeder­eerde staten verdwijnen. “Dit moet weg”, zegt organisato­r Leon Tran aan de lokale nieuwszend­er WNCN. “Zoals de geconfeder­eerde standbeeld­en in Durham, North Carolina, over heel het land.”

Afgelopen weekend kwam een verzamelin­g van rechts, extreemrec­hts en neonazi’s samen in Charlottes­ville, in Virginia, om te protestere­n tegen de beslissing van het stadsbestu­ur om het standbeeld van een geconfeder­eerde generaal te verwijdere­n. Daarop kwamen ook heel wat tegenbetog­ers naar de stad en dat leidde al snel tot rellen. De onlusten bereikten uiteindeli­jk een triest dieptepunt toen een man bewust inreed op de tegenbetog­ers en een vrouw doodde.

 ??  ?? Brexit-minister David Davis, die een tijdelijke douane-unie na de brexit voorstelt. (Foto: Metro Newspaper UK)
Brexit-minister David Davis, die een tijdelijke douane-unie na de brexit voorstelt. (Foto: Metro Newspaper UK)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname