Times of Suriname

Saoedische geheime dienst ontvoert kritische prinsen

-

SAOEDI ARABIE Saoedische prinsen die uit de pas lopen, moeten op hun tellen passen. Drie van hen zijn de afgelopen twee jaar in het buitenland ontvoerd. Alles wijst erop dat ze gevangen zitten in Saoedi-Arabië, een absolute monarchie die geen kritiek duldt.

Alle drie hadden zij kritiek op hun Saoedische regering, op het Koninklijk Huis van Saoed waarvan zij lid zijn. Zij pleitten voor hervorming, voor democratis­che vrijheden. Alle drie zijn van de aardbodem verdwenen. Sultan bin Turki bin Abdulaziz verdween vorig jaar uit Parijs, Prins Turki bin Bandar werd het laatst gezien in Marokko, in 2015, en prins Saud bin Saif al-Nasr verliet datzelfde jaar Milaan zonder een spoor achter te laten. Volgens de makers van een documentai­re van de Britse tv-zender BBC zijn de drie prinsen ontvoerd door de Saoedische geheime dienst om hen, weggestopt in een gevangenis, voorgoed tot zwijgen te brengen. De regering weigert elk commentaar op het relaas van getuigen in de BBC-documentai­re. Een van de prinsen, Sultan , werd zelfs twee keer ontvoerd. Over de eerste keer vertelde hij zelf uitvoerig nadat hij was overgebrac­ht naar het Westen voor een medische behandelin­g en zich uit de voeten maakte. Op de ochtend van 12 juni 2003 wordt hij naar een paleis nabij Genève in Zwitserlan­d gebracht. Sultan woont in de stad en kent het paleis, het is een van de vele buitenverb­lijven van zijn oom, de inmiddels overleden koning Fahd. Diens favoriete zoon, prins Abdulaziz bin Fahd, heeft hem uitgenodig­d voor het ontbijt. Sultan wordt gevraagd naar Saoedi-Arabië terug te keren om een oplossing te vinden voor zijn kritiek op het Saoedische leiderscha­p. Al een jaar lang veroordeel­t hij in interviews schendinge­n van de mensenrech­ten en corruptie in zijn vaderland. De prins weigert, waarna iedereen de kamer verlaat. Kort daarop stormen gemaskerde mannen binnen die Sultan boeien. Hij voelt een injectiena­ald in zijn nek. Voor hij het weet zit hij in een ambulancev­liegtuig dat klaarstaat op de luchthaven, voor een enkeltje Ryaad.

Als zijn gezondheid in 2010 verslechte­rt, mag hij voor behandelin­g naar Boston, in de VS. Daar aangekomen begaat hij in de ogen van het Huis van Saoed een doodzonde. Hij sleept in Zwitserlan­d prins Abdulaziz bin Fadh voor de rechter, op beschuldig­ing van ontvoering. Voor het eerst dient een Saoedische prins een aanklacht in tegen een andere prins. Sultan legt een getuigenis af maar de Zwitserse justitie maakt geen haast met de zaak. Hij blijft in het Westen. In januari 2016 wil de prins zijn vader in Caïro (Egypte) bezoeken. Ook deze is een criticus van de absolute monarchie. Als het Saoedische consulaat hem een privévlieg­tuig aanbiedt, gaat er kennelijk geen lichtje branden. Hij zal nooit aankomen in Caïro, wordt volgens andere inzittende­n in het toestel direct naar Saoedi-Arabië gevlogen. (AD.NL)

 ??  ?? Van links naar rechts: prins Sultan Turki bin Bandar, prins Sultan bin Turki en prins Saud bin Saif al-Nasr, die in het Westen ontvoerd en naar hun vaderland werden gebracht. (Foto: BBC.COM)
Van links naar rechts: prins Sultan Turki bin Bandar, prins Sultan bin Turki en prins Saud bin Saif al-Nasr, die in het Westen ontvoerd en naar hun vaderland werden gebracht. (Foto: BBC.COM)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname