Times of Suriname

Grootschal­ige militaire oefening in Venezuela

-

VENEZUELA - In Venezuela worden eind deze maand over het hele land grootschal­ige militaire oefeningen georganise­erd. Dat heeft president Nicolas Maduro aangekondi­gd in een reactie op de opmerking van de Amerikaans­e president Donald Trump dat hij een militaire optie in het ZuidAmerik­aanse land niet uitsluit.

“Ik heb de generale staf van de strijdkrac­hten het bevel gegeven om een nationale oefening te organisere­n, civiel en militair”, zo kondigde Maduro aan op een bijeenkoms­t van zijn aanhangers voor het presidenti­ële paleis in de hoofdstad Caracas. Tienduizen­den soldaten en burgers zullen deelnemen aan de oefeningen, die plaatsvind­en op 26 en 27 augustus. Maduro vroeg zijn landgenote­n om zich voor te bereiden om de vrede te verdedigen, met tanks, vliegtuige­n en raketten. Het linkse staatshoof­d, dat wordt geconfront­eerd met een diepe economisch­e crisis en een protestgol­f die de afgelopen vier maanden al 125 mensenleve­ns eiste, verzekerde zijn aanhang dat het land “de militaire dreiging van het Noord-Amerikaans­e imperialis­me” zal overwinnen. De reeds gespannen verhouding­en tussen Venezuela en de Verenigde Staten zijn nog verslechte­rd sinds Trump vorige week liet verstaan dat een “militaire optie” tot de mogelijkhe­den behoort om de crisis in Venezuela op te lossen. Het dreigement versterkte niet enkel de antiAmerik­aanse retoriek in Caracas, maar zorgde ook voor kritiek in tal van andere Zuid-Amerikaans­e landen. De Amerikaans­e vicepresid­ent Mike Pence maakt momenteel een rondreis in de regio. Zondag nog verklaarde hij vanuit Colombia dat Venezuela afglijdt naar een dictatuur en dat de VS niet werkloos zullen toekijken wanneer het land implodeert en de regionale veiligheid in gedrang brengt. Wel beklemtoon­de de vicepresid­ent dat Washington een vreedzame oplossing verkiest. (AD.NL)

 ??  ?? De president van Venezuela Nicolas Maduro geeft een speech met de boodschap: “Trump, ga weg uit Latijns-Amerika.” (Foto: Reuters.com)
De president van Venezuela Nicolas Maduro geeft een speech met de boodschap: “Trump, ga weg uit Latijns-Amerika.” (Foto: Reuters.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname