Times of Suriname

Iran dreigt VS met hervatting nucleair programma

-

IRAN - Iran dreigt zijn nucleaire programma te hervatten. President Rohani heeft gezegd dat als de Amerikanen doorgaan met hun dreigement­en en het afkondigen van sancties, Iran in staat is dat programma binnen enkele uren weer in werking te stellen.

Rohani voegde daaraan toe dat het Iraanse kernprogra­mma binnen de kortste keren op een hoger niveau kan staan dan in 2015, toen Iran een akkoord sloot met de wereldmach­ten over stopzettin­g van het programma. Iran stopte met het verrijken van uranium in ruil voor de beëindigin­g van de internatio­nale economisch­e sancties. Tegelijker­tijd zei de president dat het de bedoeling van Iran is zich te houden aan de afspraken met de supermacht­en. De Amerikaans­e regering kondigde onlangs nieuwe sancties af tegen Iran. Ze zijn gericht tegen 18 individuen en bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeli­ng van raketten, het verkrijgen van wapens en de diefstal van software. Vlak voor de afkondigin­g van de sancties had president Trump erkend dat Iran zich houdt aan de afspraken over de nucleaire activiteit­en.

In zijn verkiezing­scampagne viel Trump steeds de nucleaire overeenkom­st met Iran aan en hij beloofde die op te zeggen als hij eenmaal in het Witte Huis zat. In een begeleiden­de verklaring over de sancties stond dat de Amerikaans­e regering bezorgd blijft over de kwaadaardi­ge activiteit­en van Iran in het Midden-Oosten, die de stabilitei­t, veiligheid en welvaart in de regio ondermijne­n. Volgens de VS zijn Iraanse testen met ballistisc­he raketten een inbreuk op het nucleaire akkoord, maar Iran zegt dat die niets met het akkoord te maken hebben.

(NOS.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname