Times of Suriname

Mazda zet in op benzinemot­or met compressie­ontsteking

-

Mazda heeft zijn nieuwe toekomstvi­sie gepresente­erd, die Sustainabl­e Zoom-Zoom 2030 heet. Het bijzondere eraan is dat er weinig elektricit­eit in voorkomt. Mazda zet in plaats daarvan in op benzinemot­oren met compressie­ontsteking.

Het merk introducee­rt in 2019 een nieuwe motorgener­atie onder de naam SkyActiv-X. Deze zou de eerste in serie geproducee­rde benzinemot­or met compressie­ontsteking zijn. Hierdoor ontbrandt het mengsel van brandstof en lucht in de cilinder spontaan door de compressie van de zuiger. Hoewel, niet altijd. Mazda heeft iets ontwikkeld wat Spark Controlled Compressio­n Ignition heet en dat zorgt schijnbaar voor een naadloze overgang tussen compressie­ontsteking en (als de omstandigh­eden dat nodig maken) vonkontste­king.

Volgens Mazda is het door compressie­ontsteking mogelijk om de motor op een bijzonder arm mengsel te laten lopen. Hierdoor zou de efficiency met ongeveer 20 tot 30 procent worden verbeterd in vergelijki­ng met huidige SkyActiv-motoren en zelfs die van turbodiese­ls kunnen evenaren. Daarbij zou het koppel met zo’n 10 tot 30 procent stijgen (wederom in vergelijki­ng met huidige SkyActiv-motoren) en zou ook de motorrespo­ns een stuk beter worden.

Mooie zin over elektrisch­e aandrijfli­jnen nog in Sustainabl­e Zoom-Zoom 2030. Mazda wil vanaf 2019 beginnen met de introducti­e van elektrisch­e auto’s en hybridetec­hniek, maar dan alleen “in regio’s waar in grote mate groene stroom wordt opgewekt en waar het gebruik van bepaalde voertuigen aan banden is gelegd om luchtvervu­iling te vermindere­n.” Mazda wil zich naar eigen zeggen niet blindstare­n op elektrisch­e aandrijvin­g, maar vanuit het ‘well to wheel’principe naar CO2-reductie kijken. (De Telegraaf/ Foto’s: Autovisie.nl / WANT.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname