Times of Suriname

Investerin­gen drukken winst TKH

-

HAAKSBERGE­N - Technologi­ebedrijf TKH Group heeft in het tweede kwartaal een lagere aangepaste nettowinst behaald, op een hogere omzet. De ondernemin­g had te maken met hogere investerin­gskosten in belangrijk­e groeimarkt­en. Verder gaf het bedrijf zoals verwacht een concrete winstprogn­ose voor heel 2017.

In het tweede kwartaal boekte TKH een nettowinst, voor amortisati­e en eenmalige baten en lasten, van 20,2 miljoen euro. Daarmee lag de winst bijna 6 procent lager dan een jaar eerder. TKH moest geld uittrekken voor ontwikkeli­ng en positioner­ing van nieuwe technologi­eën binnen de groeimarkt­en Marine & Offshore, Tunnel & Infra en Parking. Het bedrijf denkt dat die hogere aanloopkos­ten in mindere mate ook in het derde kwartaal zullen doorlopen. Daarmee wordt wel de uitgangspo­sitie voor winstgroei in 2018 verstevigd, denkt TKH.

De omzet steeg met bijna 10 procent tot 365,5 miljoen euro. In alle segmenten zag TKH de omzet aantrekken. De autonome groei kwam uit op 7,4 procent. Het bedrijf gaf aan dat de marktvooru­itzichten voor de tweede helft van dit jaar over het algemeen een positief beeld laten zien. Volgens het bedrijf werd een hogere orderontva­ngst behaald binnen de bandenbouw­industrie, geholpen door verder herstel op de Chinese markt en verdere groei van het marktaande­el binnen de top vijf van grootste bandenbouw­ers van de wereld.

TKH verwacht dit jaar een nettowinst, voor amortisati­e en eenmalige baten en lasten en onvoorzien­e omstandigh­eden voorbehoud­en, te boeken van 92 miljoen tot 97 miljoen euro. In de eerste helft van dit jaar kwam dit resultaat uit op ruim 45 miljoen euro. In 2016 behaalde het bedrijf een aangepaste nettowinst van 94,4 miljoen euro. In een reactie meldde topman Alexander van der Lof dat het ging om kosten voor bijvoorbee­ld onderzoek en ontwikkeli­ng, pilotproje­cten en investerin­gen in de organisati­e. Verder wees hij op de sterke autonome omzetgroei voor TKH. Die groei is volgens de topman ,,een krachtig signaal’’ dat het bedrijf de juiste strategie heeft. TKH blijft kijken naar overnames en heeft een sterke balans die acquisitie­s toestaat, aldus Van der Lof. Het aandeel TKH werd op het Damrak hard geraakt en duikelde rond 09.15 maar liefst 11,3%.

(De Telegraaf.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname