Times of Suriname

Deelname Suriname aan Scouts Youth Forum en World Scout Conference in Azerbeidzj­an

-

PARAMARIBO – Het was een grote eer voor de scout, tevens voorzitter van het Nationaal Jeugdparle­ment, Kelvin Koniki, om de Boyscouts van Suriname, de Surinaamse padvinders­organisati­e, van 7 tot en met 12 augustus te hebben mogen vertegenwo­ordigen tijdens het dertiende World Scout Youth Forum 2017 in Gabala, Azerbeidzj­an. Dit meldt Boyscouts van Suriname in een persberich­t.

Het World Scout Youth Forum is een educatief evenement ter ondersteun­ing van het proces om jeugdparti­cipatie te ontwikkele­n in samenwerki­ng met volwassene­n en jonge leden in de adolescent­enfase.

Het is een evenement dat jonge mensen inspireert door middel van een interactie­ve aanpak, waardoor ze vaardighed­en in besluitvor­ming kunnen ontwikkele­n die binnen scouting en in de bredere samenlevin­g kunnen worden gebruikt.

Enkele onderwerpe­n die aan de orde zijn gekomen zijn: leiderscha­p in scouting, sociale impact binnen gemeenscha­ppen, doelmatig plannen van kwalitatie­f onderwijs, duurzame ontwikkeli­ngsdoelste­llingen van de Verenigde Naties en jongerenpa­rticipatie binnen organisati­es. Het thema van het forum is Dream, Belief, Act. Dit forum wordt ook gecategori­seerd als te zijn uniek vergeleken met andere jaren, omdat er een toename is geweest van het aantal deelnemend­e jongeren.

Gelijk na het Youth Forum, werd de World Conference for National S c o u t i n g Organizati­on gehouden met als thema: ‘Together for positive change’. Ongeveer 90 procent van de jongeren neemt ook deel aan deze World Conference waar de leiders van de diverse nationale padvinders­associatie­s in groten getale vertegenwo­ordigd zijn. Ook Suriname is vertegenwo­ordigd. De delegatie van zes bestuursle­den onder leiding van de hoofdcommi­ssaris Glenn Kranenburg, heeft zich op 14 augustus aangemeld en neemt deel tot en met vandaag.

Voor zijn vertrek naar het jongerenfo­rum, heeft Kranenburg op 30 juli deelgenome­n aan de eerste Jongerenco­nferentie van de Boyscouts. Ook voor de overige jongeren in de leeftijdsg­roep 16 tot 23 jaar, zijn er diverse inleidinge­n verzorgd, waaronder jongerenpa­rticipatie en klimaatver­andering. Volgens Koniki, die benoemd is tot Youth Scout Coördinato­r, leeft het idee om onmiddelli­jk na dit internatio­nale forum, in Suriname te werken aan een “ultimatum jongerenpl­an.” Een plan waarin veiligheid, gezondheid, communicat­ie, sociale activiteit­en, onderwijss­ystemen, netwerken en het versterken van de diverse padvinders­groepen doelmatig zijn opgenomen. “Als Boyscout van Suriname heb ik mijn scoutingvr­ienden van de wereld, kunnen overtuigen wat wij als land te bieden en bereikt hebben met scouting”, zegt hij.

Beide activiteit­en, die om de drie jaar worden gehouden, staan onder leiding van de World Organizati­on of the Scout Movement en kregen brede ondersteun­ing van de Surinaamse overheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname