Times of Suriname

Potentiële managers voor toeristisc­he sector studeren af

-

PARAMARIBO - Tijdens een plechtige ceremonie mochten dinsdag vijftien studenten van het Suriname College of Hospitalit­y and Tourism hun diploma in ontvangst nemen. Dit meldt het Suriname College of Hospitalit­y and Tourism in een persberich­t.

Twaalf studenten behaalden hun Bachelor of Science Degree in Hospitalit­y and Tourism Management en drie studenten behaalden hun Associate of Science in Hospitalit­y Management. Van deze studenten slaagden er zes voor de bij-akte Minor in Event and Meetings Management en twee behaalden de Minor in Ecotourism Management. Het is de eerste keer dat er een minor in ecotoerism­e in Suriname is behaald.

De bestgeslaa­gde van het jaar, Rashna Oedit, bedankt de leiding van het college namens de medegeslaa­gden in haar Valedictor­ian speech, voor de gedegen academisch­e en praktische opleiding die zij hebben gehad. Shanieza Amatkansan­pawiro, die onlangs is benoemd tot Managing Director van de Stichting Business Support Organizati­on Suriname bij de Kamer van Kamer van Koophandel en Fabrieken, behaalde het hoogste cijfer voor haar stage. Eén van de geslaagden, Tamira Terlaan, kon niet bij de diploma-uitreiking aanwezig zijn, daar zij na haar stage bij het vijfsterre­n Hotel van Oranje in Nederland een betrekking aangeboden kreeg als Sales Account Manager. Lothar Codfried, een seniore student, die hiermee zijn tweede universita­ire graad heeft behaald, zegt in zijn toespraak er trots op te zijn dat hij student van deze opleiding is geweest.

Glenn Leckie, voorzitter van het schoolbest­uur, is van mening dat het college heeft bewezen dat de opleiding op internatio­naal niveau functionee­rt. Hij benadrukt hoe belangrijk onderwijs is, in welke richting dan ook, en dat dit niet het einde maar het begin van de verdere ontwikkeli­ng van de geslaagden is. Hij voegt eraan toe dat er nu vele deuren voor hen zullen opengaan, maar dat zij goed moeten nadenken welke deur zij zullen kiezen.

De minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, één van de aanwezige hoogwaardi­gheidsbekl­eders, haalt in zijn toespraak aan wat de plannen van de regering zijn ten aanzien van de toerismese­ctor en dat de regering alles op alles zal zetten om het toerisme in Suriname op een hoger peil te brengen. Zowel de minister als Vanessa Gefferie, waarnemend Onderdirec­teur van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, zegt dat er meer gebruik zou moeten worden gemaakt van de kennis van de afgestudee­rden van dit college en dat ze ingezet zouden moeten worden in het ontwikkeli­ngsproces van het toeristisc­h beleid van de regering. De Founding-President van het college, Arthur Leuden, haalt aan dat hij deel uitmaakte van de commissie – waarin ook buitenland­se deskundige­n – die in 2003 de toeristenw­et, inclusief de standaarde­n, in Suriname in concept tot stand bracht en aan de toenmalige regering aanbood. Hij spreekt de hoop uit dat de Toeristenw­et op zeer korte termijn een feit zal zijn en benadrukt dat naar zijn mening niet de mijnbouw, maar de toeristisc­he sector de economisch­e redding van Suriname zal zijn, omdat toerisme zal blijven bestaan zolang er mensen worden geboren. Hij wijst er ook op dat Suriname op dit gebied veel meer te bieden heeft dan andere succesvoll­e toeristisc­he landen in de regio en dat het nu hoog tijd is om gebruik te maken van ’s lands middelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname