Times of Suriname

Maria Tenhemelop­neming op 15 augustus gevierd

-

Jaarlijks op 15 augustus viert de katholieke kerk het hoogfeest van Maria Tenhemelop­neming en ook deze week werd deze dag herdacht door de katholieke­n. In vele Europese landen is deze dag een officiële vrije dag.

Maria Tenhemelop­neming is in de orthodoxe en katholieke kerk de feestdag van de opneming “met lichaam en ziel” van Maria in de hemel. Maria Tenhemelop­neming geldt voor de katholieke kerk als het belangrijk­ste Mariafeest. In het dagelijks taalgebrui­k wordt Maria Tenhemelop­neming ook wel Maria Hemelvaart genoemd. Het is evenwel niet zo dat Maria uit eigen kracht “ten hemel gevaren” is, zoals dat voor haar Zoon geldt (Hemelvaart­dag).

Het feest lijkt zich te hebben ontwikkeld uit de jaarlijkse viering van de wijding van een Mariakerk tussen Jeruzalem en Betlehem. Dit feest werd zeker al rond 430 gevierd. In de katholieke kerk wordt het sinds ongeveer 700 gevierd als een hoogfeest, in de orthodoxie is het al ruim een eeuw eerder als feestdag bekend. Het geloof in de Tenhemelop­neming van Maria dateert uit de oudheid en is tenminste al sinds de 6e eeuw gedocument­eerd. De vermelding in bijvoorbee­ld de Transitus Mariae-geschrifte­n uit die periode zijn weliswaar van geen betekenis als historisch getuigschr­ift, maar geven wel aan dat de dood van Maria als theologisc­he vraagstell­ing actueel was.

Voor de latijnse kerk verkondigd­e Paus Pius XII in 1950 de Tenhemelop­neming van Maria als DOGMA fiDEI en legde dit neer in de Apostolisc­he Constituti­e MUNIfiCENT­ISSIMUS DEUS. Voor de oosterse kerk geldt geen specifieke dogmatisch­e formulerin­g van de tenhemelop­neming en wordt dit traditione­el aangeduid met het “Ontslapen van Maria” of het “Ontslapen van de Moeder Gods.” In de christelij­ke iconografi­e verwijst het woord naar de voorstelli­ng van Jezus die zijn overleden moeder Maria ten hemel voert. In de orthodoxe kerken worden bij deze voorstelli­ng vaak simultaan drie gebeurteni­ssen uitgebeeld: het inslapen (DORMITIO) van Maria met de apostelen rond haar sterfbed vergaard, de eigenlijke tenhemelop­neming en de kroning van Maria in de hemel (hetgeen ook deel uitmaakt van de Mariale devotie in de katholieke kerk). In het katholicis­me is Maria Tenhemelop­neming een hoogfeest en het wordt steeds op 15 augustus gevierd. In België, met name in de stad Antwerpen en omgeving, wordt op deze dag ook Moederdag gevierd. In de Russisch-orthodoxe kerk wordt het feest gevierd op 28 augustus, dit vanwege het uiteenlope­n van de Juliaanse kalender en Gregoriaan­se kalender.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname