Times of Suriname

Misbruik bij een bso kon worden voorkomen

-

DE BILT - Na Robert M. had seksueel misbruik in de kinderopva­ng tot de verleden tijd moeten behoren. Maar in een buitenscho­olse opvang (bso) in De Bilt ging het vorige week toch mis.

Een 27-jarige medewerker van kinderopva­ng-organisati­e Partou heeft bekend ontucht te hebben gepleegd met twee meisjes uit hetzelfde gezin. De meisjes zouden seksuele handelinge­n bij de kinderbege­leider hebben moeten verrichten. De verdachte was vijf jaar werkzaam bij de opvang. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de verdachte zich vaker heeft schuldig gemaakt aan ontucht, maar heeft tot nu toe geen aanwijzing­en hiervoor. ‘Wij sluiten niks uit’, aldus een woordvoerd­er van Partou, ‘maar het lijkt erop dat het bij één incident is gebleven.’ Niets wees erop dat er iets niet pluis was met de medewerker, zegt Partou. ‘Hij had een kloppend VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) en goede beoordelin­gen op het werk.’ Bovendien was hij zeer geliefd bij ouders en kinderen. ‘Er was geen reden om aan te nemen dat er iets niet in de haak was.’ De kindveilig­heid 100 procent garanderen gaat niet, zegt ook Gjalt Jellesma van ouderbelan­genverenig­ing BOink. ‘Dit soort incidenten, hoe vreselijk ook, is helaas nooit uit te sluiten.’ Aan controle geen gebrek, zeggen betrokken partijen. ‘In de gedragscod­e zijn afspraken gemaakt over de aanspreekc­ultuur, de collegiale toets’, zegt Saskia Speelman van Brancheorg­anisatie Kinderopva­ng. ‘En de VOG is ontzettend belangrijk, dat is een soort permanente screening van medewerker­s. Ook hebben de meeste opvangloca­ties een pedagogisc­he waarnemer die kijkt hoe de veiligheid is geregeld.’

(Volkskrant.nl)

 ??  ?? Bezoekers van een informatie­avond van Partou Kinderopva­ng komen aan bij een zalencentr­um. Op de buitenscho­olse opvang zou een incident hebben plaatsgevo­nden.(Foto: ANP)
Bezoekers van een informatie­avond van Partou Kinderopva­ng komen aan bij een zalencentr­um. Op de buitenscho­olse opvang zou een incident hebben plaatsgevo­nden.(Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname