Times of Suriname

Miljardenv­erbouwing grote moskee Mekka hervat

-

SAOEDIE - ARABIË - Het aannemings­bedrijf van de familie Bin Laden, de Saudi Binladin Group (SBG) hervat volgende maand, na de jaarlijkse bedevaart hadj, de verbouwing aan de grote moskee in de Saoedi-Arabische stad Mekka.

Het enorme bouwprojec­t dat omgerekend 22,7 miljard euro kost, lag sinds september 2015 jaar stil. Toen kwamen 107 arbeiders omkwamen en 400 gewond raakten nadat een kraan kantelde en hen verpletter­de. Ook de teruggelop­en olie-inkomsten van de staat Saudi-Arabië maakten hervatting van de verbouwing onmogelijk.

Het bouwbedrij­f is met de Saudische autoriteit­en tot overeenste­mming gekomen over de betaling van de schade, veiligheid­sgaranties en achterstal­lige lonen. De SBG heeft zelf geen toelichtin­g gegeven.

Na de verbouwing moet het moskeecomp­lex beter de jaarlijkse stroom van miljoenen pelgrims beter kunnen verwerken. De afgelopen jaren vielen geregeld veel doden door de drukte. Het ernstigste ongeluk was in 2015 toen er in de menigte grote paniek uitbrak, waardoor rond 2000 mensen onder de voet werden gelopen en uiteindeli­jk stierven.

Met het hervatten van de werkzaamhe­den lijken betere tijden te zijn aangebroke­n voor de SBG. Door het fiasco met de grote moskee waren nog meer projecten stilgelegd en kreeg het bedrijf nauwelijks nog nieuwe orders. Het bouwbedrij­f is het grootste aannemings­bedrijf in de Arabische wereld.

De Saudi Binladin Group werd in 1931 opgericht door Sjeik Mohammed bin Laden Sayyid, de vader van AlQaida-terrorist Osama bin Laden. (De Telegraaf)

 ??  ?? Er worden zeshonderd soldaten ingezet.
Er worden zeshonderd soldaten ingezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname