Times of Suriname

Lagerhuis VS houdt hoorzittin­g over extreem-rechtse groepering­en

-

VS - De veiligheid­scommissie van het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden komt in september bijeen voor een hoorzittin­g over de dreiging van extreem-rechtse groepering­en in de Verenigde Staten. Dat is besloten na de rellen in de stad Charlottes­ville, afgelopen weekend.

Bij onlusten tussen extreemrec­htse groepen en tegendemon­stranten kwam zaterdag één vrouw om, toen een extreem-rechtse betoger met een auto op een groep demonstran­ten inreed. Tientallen mensen raakten gewond. Ze protesteer­den tegen de aanwezighe­id van nationalis­ten, aanhangers van het zogeheten ‘alt-right’ en neonazi’s die niet wilden dat een standbeeld van generaal Robert E. Lee werd verwijderd. Lee was aanvoerder van de zuidelijke troepen in de Amerikaans­e burgeroorl­og (1861-1865). “We moeten ons verenigen en racisme en vooroordel­en verwerpen, net als de hatelijke ideologieë­n van neo-nazi’s, de KKK en andere blanke extremisti­sche groepen,” aldus de Republikei­nse voorzitter van de veiligheid­scommissie. Het initiatief voor de hoorzittin­g kwam van de Democraten.

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft beide kanten aangewezen als schuldigen van het geweld in Charlottes­ville zaterdag. Maandag veroordeel­de Trump het geweld van de blanke racisten, dinsdag wees hij ook met zijn vinger naar linkse groepering­en voor het aanvallen van de extreemrec­htse ‘alt-right’-beweging. Trump stond onder grote druk van zowel Democraten als Republikei­nen omdat hij aanvankeli­jk weigerde de verantwoor­delijken voor de onlusten met naam en toenaam te noemen. Intussen stellen de Amerikaans­e oudpreside­nten George H.W. Bush en George W. Bush in een gezamenlij­ke verklaring dat de Verenigde Staten “raciale onverdraag­zaamheid en antisemiti­sme” altijd moeten verwerpen. Vader en zoon Bush verwijzen naar de Onafhankel­ijkheidsve­rklaring, waarin staat dat alle mensen gelijk zijn geschapen. De oud-presidente­n laten weten dat ze bidden voor Charlottes­ville.

(NU.nl/De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname