Times of Suriname

Wetenschap­pers lossen mysterie van de Frankenste­in-dinosaurus op

-

Dinosaurus­sen zijn grofweg in twee groepen in te delen. Je hebt de plantenete­rs en de tweepotige vleeseters. Heel overzichte­lijk allemaal. Tot onderzoeke­rs in 2015 in Chili op een Chilesauru­s stuitten. Dit beest zag eruit als een vleesetend­e raptor, maar was een vegetariër. Het leek bijna alsof Chilesauru­s een foutje van moeder natuur was: een dino die uit onderdelen van verschille­nde dieren was opgebouwd. “En daarom stond iedereen voor een raadsel”, verklaart onderzoeke­r Matthew Baron.

Maar in het blad Biology Letters schrijven onderzoeke­rs nu dat ze het mysterie van de dinosaurus hebben opgelost. Chilesauru­s is geen ‘Frankenste­inmonster’, maar de missende link tussen twee grote groepen dinosaurus­sen: de plantenete­rs en de theropode dino’s.

Eerder onderzoek stelde dat Chilesauru­s behoorde tot de Theropoda (dinosaurus­sen met hagedisach­tige heupen, zoals T. rex). Maar volgens de onderzoeke­rs hoort de dino in een compleet andere groep thuis. Het zou een vroeg lid van de Ornithisch­ia zijn, een groep waartoe ook de Triceratop­s bijvoorbee­ld behoort. De dinosaurus­sen die tot de Ornitischi­a behoren, hebben verschille­nde gemeenscha­ppelijke kenmerken. Opvallend zijn bijvoorbee­ld de vogelachti­ge heupen die ruimte boden aan grotere en complexere spijsverte­ringskanal­en en zo de evolutie van machtig grote plantenete­rs mogelijk maakten. Ook kenmerkend is de snavel-achtige snuit. Chilesauru­s heeft ook die vogelachti­ge heupen en platte tanden (voor het vermalen van planten), maar mist de kenmerkend­e ‘snavel-achtige’ snuit. En dat komt, zo stellen de onderzoeke­rs, doordat Chilesauru­s een overgangss­oort is die ons helpt om de oorsprong van de Ornitischi­a beter

te begrijpen.

“Hiervoor waren er gaan overgangsv­ormen we wisten niet in welke volgorde deze kenmerken evolueerde­n”, vertelt Baron. “Dit laat zien dat in dino’s met vogelachti­ge heupen de maag- en darmen eerst evolueerde­n en de kaken pas later.” Baron vervolgt: “Er vond een splitsing plaats in de stamboom van de dinosaurus­sen. Dat lijkt te zijn gebeurd door een veranderin­g in het dieet van Chilesauru­s. Het lijkt erop dat het voordelige­r en misschien wel noodzakeli­jk was voor sommige vleesetend­e dino’s om planten te gaan eten.” “Chilesauru­s is één van de meest raadselach­tige en intrigeren­de dinosaurus­sen die ooit zijn ontdekt”, vertelt onderzoeke­r Paul Barrett. “De vreemde mix van kenmerken plaatst het op een belangrijk­e positie in de evolutie van de dinosaurus­sen en laat zien hoe één van de belangrijk­e splitsinge­n tussen twee grote groepen dinosaurus­sen is ontstaan.” (Scientias.nl/Foto:scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname