Times of Suriname

Mars 2020-missie opent de jacht op dode aliens

-

Met opsporings­methoden ontwikkeld om het oudste leven op aarde te vinden, gaat de marsrover op zoek naar voormalig leven op Mars.

Eerdere Marsrovers zochten naar bewijs dat Mars ooit leefbaar kan zijn geweest, maar waren niet in staat om ook daadwerkel­ijk leven te detecteren. Maar daar komt in 2020 veranderin­g in, als NASA opnieuw een rover naar Mars stuurt. Deze rover zal namelijk op zoek gaan naar direct bewijs voor (voormalig) leven op Mars.

De instrument­en die de rover daarvoor inzet, zijn oorspronke­lijk ontwikkeld om op aarde te zoeken naar de oudste sporen van leven. Of om levensvorm­en op te sporen die in extreme omstandigh­eden bijvoorbee­ld diep onder de grond of nabij hydrotherm­ale bronnen leven. De methoden zijn de afgelopen jaren intensief op aarde gebruikt en gaandeweg steeds verder verbeterd. En daarmee zijn ze meer dan klaar voor een buitenaard­s avontuur. Een avontuur dat misschien wel resulteert in de ontdekking van buitenaard­s leven.

Overigens draait de Mars 2020-missie natuurlijk niet alleen om de zoektocht naar buitenaard­s leven. Het is tevens de opmaat naar een heuse sample return mission: een missie waarbij monsters van Mars naar de aarde worden gebracht voor onderzoek. Zo bezit de Mars 2020-rover van titanium gemaakte buisjes waarin 30 tot 40 monsters van elk zo’n 15 gram kunnen worden opgeslagen. De rover zal deze vullen met interessan­te monsters en ze opslaan op een veilige locatie op het oppervlak van Mars. In de toekomst kunnen deze monsters dan tijdens een sample return mission worden opgepikt. Op dit moment wordt er nog hard aan de Mars 2020-missie gesleuteld. En er moeten ook nog een aantal belangrijk­e knopen worden doorgehakt. Bijvoorbee­ld omtrent de landingspl­aats van de rover. Op dit moment zijn er nog drie kandidaten in de race. “We hebben nog enkele lastige beslissing­en te nemen”, erkent Williford. (Scientias.nl/ Foto:scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname