Times of Suriname

Nieuwe manier ontdekt om zwarte gaten te voeden

-

De processen die leiden tot het ontstaan van deze ‘kosmische kwallen’ blijken er ook voor te zorgen dat gas het centrale deel van de kwalsterre­nstelsels waar zich een zwart gat bevindt kan bereiken. Dat schrijven astronomen in het blad Nature. Ze deden hun ontdekking met behulp van het MUSE-instrument op de Very Large Telescope.

De onderzoeke­rs bestudeerd­en met de telescoop zeven kwalsterre­nstelsels. Deze sterrenste­lsels worden gekenmerkt door ‘tentakels’ (slierten gas) die soms wel tienduizen­den lichtjaren lang zijn. Deze tentakels ontstaan door zogenoemd ram pressure stripping. Door onderlinge zwaartekra­chtswerkin­g duiken sterrenste­lsels met flinke snelheid in clusters vol soortgenot­en. Onderweg stuiten ze op heet, dicht gas dat dienst doet als een soort krachtige tegenwind en ervoor zorgt dat de stelsels lange gasstaarte­n achter zich laten.

Wat astronomen nu ontdekt hebben, is dat maar liefst zes van de zeven bestudeerd­e kwalsterre­nstelsels een actief superzwaar zwart gat hebben. En dat is heel opmerkelij­k. Want normaliter heeft minder dan tien procent van de sterrenste­lsels een actief superzwaar zwart gat. “Dit sterke verband tussen ram pressure stripping en actieve zwarte gaten was niet voorspeld en is ook nooit eerder gemeld,” vertelt onderzoeke­r Bianco Poggianti. “Het lijkt erop dat het centrale zwarte gat zich kan voeden doordat een deel van het gas niet wordt weggeblaze­n, maar het centrum van het stelsel bereikt.” En dat zou betekenen dat onderzoeke­rs een nieuwe manier ontdekt hebben waarop zwarte gaten van brandstof worden voorzien.

Maar hoe weten ze nu zo zeker dat de ram pressure stripping leidt tot actieve zwarte gaten en dat het niet andersom is: dat een actief zwart gat leidt tot het ontstaan van slierten weggeblaze­n gas? Natuurlijk hebben onderzoeke­rs ook die mogelijkhe­id onderzocht. Maar ze achten het zeer onwaarschi­jnlijk dat het zo zit. Ze wijzen er bijvoorbee­ld op dat de bestudeerd­e kwalsterre­nstelsels zich bevinden in een deel van de cluster waar de kans dat heet, dicht gas van het intergalac­tische medium een sterrenste­lsel aan lange tentakels helpt, het grootst is. En dus is het volgens de onderzoeke­rs minder aannemelij­k dat een actief zwart gat de tentakels veroorzaak­t.

“Deze MUSE-waarneming­en wijzen erop dat er een manier bestaat waarop gas naar de omgeving van het zwarte gat kan terugstrom­en,” vertelt onderzoeke­r Yara Jaffé. “Dat is een belangrijk­e ontdekking, omdat de verklaring van de slecht begrepen verbanden tussen superzware zwarte gaten en hun moederstel­sels hiermee een stapje dichterbij is gekomen.” De onderzoeke­rs zetten hun studie naar kwalsterre­nstelsels voort. En hopen uiteindeli­jk te weten te komen “hoeveel en welke gasrijke sterrenste­lsels die clusters binnendrin­gen een periode van verhoogde activiteit in hun kernen doorlopen,” vertelt Poggianti. “De astronomie worstelt al lang met de vraag hoe sterrenste­lsels ontstaan en veranderen in ons uitdijende en evoluerend­e heelal. Kwalsterre­nstelsels zijn een sleutel tot een beter begrip van de evolutie van sterrenste­lsels, omdat zij bezig zijn met een dramatisch­e transforma­tie.” (Scientias.nl/ Foto: scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname