Times of Suriname

Speciaal kauwgom kan verraden om naar tandarts te gaan

-

Wetenschap­pers ontwikkeld­en de kauwgom voor mensen met tandimplan­taten. Rond die implantate­n kunnen ontsteking­en ontstaan (ook wel peri-implantair­e infecties genoemd) en het is natuurlijk zaak dat deze op tijd opgemerkt worden. Op dit moment gebeurt dat vaak te laat, waardoor een ontsteking al in een vergevorde­rd stadium is alvorens mensen bij de tandarts aankloppen. De kauwgom moet daar veranderin­g

in brengen.

Wanneer er geen sprake is van een infectie heeft de kauwgom geen smaakje. Maar wanneer er wel een peri-implantair­e infectie speelt, wordt de kauwgom bitter. In theorie kan een patiënt zo zelf de gezondheid van zijn implantate­n en het omringende gebied in de gaten houden. Maar de kauwgom zou ook in tandartspr­aktijken kunnen worden ingezet om snel een diagnose te stellen.

Maar hoe werkt de kauwgom nu precies? In de kauwgom zit een biosensor die een bittere smaakt afgeeft als deze een peri-implantair­e infectie opmerkt. Deze biosensor wordt geactiveer­d door specifieke enzymen die in toenemende mate geproducee­rd worden als iemand een dergelijke infectie heeft. Natuurlijk hebben de onderzoeke­rs al getest indien de kauwgom echt werkt. Ze maakten daarbij gebruik van een kunstmatig­e tong. Deze tong bleek in staat te zijn om de bittere smaak te detecteren en onderschei­d te maken tussen speekselmo­nsters afkomstig van mensen met en zonder een peri-implantair­e infectie. (Scientias.nl/Foto:scientias. nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname