Times of Suriname

100 miljoen jaar oude bloemen lijken net van de bloemist te komen

-

De bloemen bevonden zich 100 miljoen jaar geleden waarschijn­lijk hoog in bomen. “Dinosaurus­sen hebben wellicht de takken aangetikt, waardoor de bloemen in hars op de schors van een araucaria-boom vielen,” vertelt onderzoeke­r George Poinair Jr. De bloemen die tot vijf millimeter groot zijn bevinden zich in barnsteen: gefossilis­eerd hars. “De barnsteen heeft de bloemdelen zo goed behouden dat het lijkt alsof ze nog maar net geplukt zijn,” stelt Poinar. De bloemen hoorden thuis in een boom die weer behoorde tot een soort die ons tot voor kort onbekend was. De onderzoeke­rs hebben deze de naam Tropidogyn­e pentaptera gegeven. Die naam verwijst naar de vijf kelkblader­en. Waarschijn­lijk groeide de boom T. pentaptera in een regenwoud. De gefossilis­eerde bloemen doen namelijk een beetje denken aan die van bomen die vandaag de dag in Australië en PapoeaNieu­w-Guinea groeien.

“Eén zo’n bestaande soort is Ceratopeta­lum gummiferum die bekend staat als de New South Wales Christmas bush vanwege de vijf kelkblader­en die tegen de kerst helder rood kleuren.” Een andere bestaande soort die wel wat overeenkom­sten vertoont met T. pentaptera is Ceratopeta­lum apetalum. Ook C. apetalum heeft alleen kelkblader­en.

Dat de bloemen die in barnsteen uit Birma zijn teruggevon­den zoveel overeenkom­sten vertonen met soorten uit Australië lijkt op het eerste gezicht misschien heel opmerkelij­k. Maar dat is het niet als je rekening houdt met de geologisch­e geschieden­is van deze gebieden. Want nu mag Australië dan 6400 kilometer van Birma verwijderd zijn: in een ver verleden de tijd van superconti­nent Gondwana was dat heel anders. (Scientias.nl/ Foto:scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname