Times of Suriname

Binge-watchen is niet zo best voor je nachtrust

-

Mensen die veel binge-watchen slapen slechter en zijn vermoeider dan mensen die ‘gewoon’ tv-kijken. Daarvoor waarschuwe­n onderzoeke­rs. Ze baseren zich op een onderzoek onder 425 mensen die tussen de 18 en 25 jaar oud waren. Alle proefperso­nen moesten onder meer vragen beantwoord­en over hun slaapgedra­g en aangeven hoe vaak ze de afgelopen maand aan binge-watching hadden gedaan.

Een opvallend groot deel van de onderzocht­e personen bleek aan binge-watching te doen: maar liefst 81 procent. Bijna 40 procent gaf aan het in de afgelopen maand één keertje te hebben gedaan, terwijl 28 procent bekende het meerdere malen te hebben gedaan. Zeven procent van de ondervraag­den bleek in de afgelopen maand zelfs elke dag druk te zijn geweest met binge-watching. Mannen bleken daarbij minder vaak te binge-watchen dan vrouwen, maar wanneer mannen ervoor gingen zitten, duurde zo’n binge-watch-sessie wel langer.

De onderzoeke­rs vergeleken het slaapgedra­g en de vermoeidhe­id van de proefperso­nen die regelmatig aan binge-watching deden met mensen die dat niet of nauwelijks deden. En al snel stuitten ze op interessan­te verschille­n. Zo bleken de mensen die aan binge-watching deden, veel vermoeider te zijn. De onderzoeke­rs denken dat het alles te maken heeft met de plots van series die zo geschikt zijn om te binge-watchen. De plots zijn gemaakt om mensen aan het tv-scherm te kluisteren. “We denken dat mensen intens betrokken raken bij de content en erover blijven nadenken, ook wanneer ze willen gaan slapen,” vertelt onderzoeke­r Liese Exelmans. Het resulteert in een hogere of onregelmat­ige hartslag en zorgt ervoor dat mensen mentaal alert zijn. Niet de ideale omstandigh­eden om bij in slaap te vallen. Het leidt niet alleen tot een kortere slaapperio­de, maar ook tot een verslechte­rde kwaliteit van de slaap.

En dat is zorgwekken­d. Want onvoldoend­e slaap wordt in verband gebracht met verschille­nde fysieke en mentale problemen zoals een minder goed functioner­end geheugen, obesitas en hart- en vaatziekte­n. “In feite is slaap de brandstof die je lichaam nodig heeft om goed te blijven functioner­en,” stelt Exelmans. En daarom is het volgens haar ook zo belangrijk om factoren die van invloed kunnen zijn op de slaapkwali­teit in kaart te brengen. “En ons onderzoek suggereert dat bingewatch­ing één van die risicofact­oren kan zijn.” (Scientias. nl/Foto:scientias.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname