Times of Suriname

Het vertrek van Steve Bannon uit het Witte Huis: weinig reden tot opluchting

-

“Now I’m free. I’ve got my hands back on my weapons. … I am definitely going to crush the opposition. There’s no doubt. I built a machine at Breitbart.” Dat zei Steve Bannon na zijn ontslag uit het Witte Huis. En het belooft niet veel goeds.

Robert Kuttner, journalist bij het Trumpkriti­sche American Prospect, wist niet goed wat hem overkwam toen een medewerkst­er van Steve Bannon hem mailde met de vraag of Bannon contact met hem mocht opnemen. Kuttner ging ervan uit dat hij een uitbrander zou krijgen van Bannon omwille van eerder verschenen artikels in American Prospect, maar niets was minder waar. Nauwelijks had Kuttner per mail geantwoord dat hij wel even wou spreken met Bannon, of Bannon zelf belde hem op. Wat volgde was geen interview, maar een enthousias­te monoloog van Bannon zelf.

De monoloog van Bannon was meteen wereldnieu­ws. Want in zijn relaas tegenover American Prospect ging Bannon in tegen de lijn omtrent Noord-Korea die de president eerder had uitgezet. Een militaire interventi­e in Noord-Korea is onmogelijk, zo stelde Bannon, want ieder militair ingrijpen in NoordKorea zou de opoffering van Seoul betekenen. Als het op Noord-Korea aankomt zit de VS daarom klem. Noord-Korea is onbelangri­jk, verklaarde Bannon tegenover Kuttner. Waar het om gaat is China: “Voor mij is de economisch­e oorlog met China alles. Daar moeten we maniakaal op focussen. Als we die strijd niet aangaan, dan zijn we over vijf of maximum tien jaar op een punt beland van waaruit we niet meer kunnen herstellen.”

Dat Bannon - op dat moment nog officieel strategisc­h adviseur van Trump - zo sterk afweek van Trump, viel op zijn minst opmerkelij­k te noemen. Kuttner sloot de neerslag van zijn monoloog met Bannon dan ook met de vraag of Bannon nog lang kon aanblijven in het Witte Huis.

Die vraag werd snel beantwoord. Enkele dagen na het interview met American Prospect volgde de aankondigi­ng dat Bannon opstapt als adviseur van Trump. Het was echter niet het opmerkelij­ke artikel in American Prospect dat daartoe de voornaamst­e aanleiding was. Dat interview heeft het vertrek hoogstens versneld. Al eind juli was besloten dat Bannon het Witte Huis zou verlaten. En net omdat het ontslag al beslist was, heeft Bannon vermoedeli­jk de gelegenhei­d aangegrepe­n om zichzelf in the picture te zetten met enkele opmerkelij­ke uitspraken.

Waarom werd Bannon ontslagen? Commentato­ren en politieke analysten zien verschille­nde processen die geleid hebben tot zijn exit. Ten eerste was er de groeiende wrevel tussen Trump en Bannon. Volgens insiders kon de narcistisc­he Trump het beeld niet verdragen dat hij een poppetje was in handen van het evil masterbrai­n Bannon, een beeld dat door vele media werd opgehangen. Deze spanning tussen Bannon en Trump is echter meer dan een confrontat­ie tussen twee narcistisc­he persoonlij­kheden, het kadert binnen een ruimer conflict om invloed in het Witte Huis. Ivanka Trump en haar man Jared Kushner lustten Bannon rauw en in het Witte Huis vond een voortduren­d getrouwtre­k plaats om bevoorrech­te toegang te hebben tot de president.

Het conflict tussen Kushner, Ivanka en Bannon kadert evenzeer binnen bredere politiek-ideologisc­he strijd. Bannon vertegenwo­ordigt de wit-nationalis­tische lijn, zweert bij een doorgedrev­en economisch protection­isme en stuurt aan op confrontat­ie met China. Kushner en Ivanka behoren tot het kamp van de ‘globaliste­n’, het harde racisme van Bannon en zijn achterban verachten ze en zijn protection­isme achten ze niet wenselijk. Met het vertrek van Bannon lijken de globaliste­n nu hun greep op het Witte Huis te versterken.

Dat Bannon vertrokken is uit het Witte Huis, wil niet zeggen dat hij geen politieke invloed meer zal hebben. Alles lijkt erop te wijzen dat zijn ontslag net deel uitmaakt van de politieke en ideologisc­he strijd om het Witte Huis. Bannon heeft voor zichzelf gewoon uitgemaakt dat het strategisc­h wenselijke­r is om de strijd buiten het Witte Huis te voeren. Dat Bannon van plan is om ten strijde te trekken blijkt ook uit een reeks interviews die hij na zijn vertrek gaf.

In die interviews verklaarde hij onder andere dat het presidents­chap van Trump voorbij was. Een uitspraak waarmee hij niet zozeer bedoelde dat Trump binnenkort zal aftreden (hoewel dat niet uitgeslote­n is), maar wel dat zijn Trump, de Trump van het economisch­e protection­isme en nationalis­me, het schip al heeft verlaten. Vandaar ook dat het helemaal niet contradict­orisch is wanneer Bannon daar in één adem aan toevoegt dat hij van plan is te vechten voor Trump en dat hij dat beter buiten het Witte Huis kan doen. (De wereld morgen.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname