Times of Suriname

Mark David Chapman veroordeel­d voor moord op John Lennon

-

Mark David Chapman van Fort Worth, Texas werd op 25 augustus 1981 tot levenslang veroordeel­d voor de moord op ex-Beatle John Lennon. De moord vond plaats op 8 december 1980 voor het Dakota gebouw in New York, waar Lennon woonde. Chapman had op dat moment een exemplaar van The Catcher in the Rye bij zich. Eerder die dag had Chapman Lennon nog de hand geschud en Lennon zette zijn handtekeni­ng op het door Chapman gekochte album Double Fantasy.

Na deze ontmoeting wachtte Chapman een aantal uren op de terugkeer van Lennon, waarna hij vijfmaal op Lennon schoot. Lennon werd vier keer geraakt en overleed. In afwachting van de politie las Chapman The Catcher in the Rye. Hij getuigde dat hij al een keer eerder naar New York was gereisd met de bedoeling Lennon te vermoorden.

Chapman bekende schuld en wilde niet ontoereken­ingsvatbaa­r worden verklaard. Hij werd veroordeel­d tot een levenslang­e gevangenis­straf. Chapman was eerst drugsgebru­iker, werd later een herboren christen en is opgenomen geweest in een psychiatri­sche inrichting. De novelle The Catcher in the Rye van JD Salinger had grote invloed op het leven van Chapman. Hij identifice­erde zich met de hoofdperso­on Holden Caulfield. Chapman was jarenlang een Beatlesfan en in het bijzonder van John Lennon.

Hij raakte na een zenuwinzin­king zodanig geobsedeer­d door Lennon, dat hij trouwde met een Amerikaans-Japanse vrouw omdat zij hem deed denken aan Lennons vrouw Yoko Ono. Hij is nog steeds met haar gehuwd. Toen Chapmans situatie verslechte­rde, kreeg hij een afkeer van zijn voormalige held. Hij noemde Lennon nep, de favoriete belediging van Holden Caulfield. Mark Chapman zit nu in de Wende Correction­al Facility in de buurt van Alden, in de staat New York.

Sinds 2000 kan hij elke twee jaar om vervroegde vrijlating vragen, wat tot dusver altijd is geweigerd door de commissie die over zijn detentie gaat. Paul McCartney, die vroeger samen met Lennon, Ringo Starr en George Harris The Beatles vormde, heeft een gedicht over Chapman geschreven, genaamd Jerk of all Jerks.

(Bron: www. thisdayinm­usic.com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname