Times of Suriname

Hofwijks niet verbaasd over nog meer kostenverh­ogende maatregele­n

-

PARAMARIBO – Curtis Hofwijks, trekker van de protestorg­anisatie ‘We zijn moe’ kijkt niet vreemd op nu president Desi Bouterse aanhaalt dat er weer kostenverh­ogende maatregele­n doorgevoer­d zullen worden. Voor hem is het reeds lange tijd duidelijk dat deze regering niet in staat is om het land op een duurzame wijze te ontwikkele­n. Het heeft volgens hem te maken met een gebrek aan capaciteit, visie en lange termijnori­ëntatie.

Als hij naar de maatregele­n kijkt die worden genomen, dan ziet hij dat die geen duurzaam karakter hebben. Het dient om een tijdelijk tekort aan te vullen, zonder dat er iets duurzaam verandert of zonder dat het probleem wordt aangepakt. Hofwijks vindt ook dat het grootste probleem of één van de grootste problemen is, dat de overheidsu­itgaven hoger zijn dan de inkomsten. De regering kiest volgens hem voor een onverantwo­orde ‘oplossing’ door steeds weer inkomstenv­erhogende maatregele­n op de samenlevin­g los te laten. De verarming die in november 2015 is ingezet met de devaluatie van de SRD, dreigt volgens hem significan­t te verergeren.

De juiste benadering zou volgens Hofwijks zijn, om de uitgaven van de overheid terug te brengen, door dubbele salarissen stop te zetten, spookambte­naren te ontslaan, de vergoeding van de first lady en geestelijk adviseur stop te zetten en een meer realistisc­he begroting in te dienen, die op de inkomsten is afgestemd, sanering van het logge ambtenaren­apparaat enzovoorts. De normale burgers betalen volgens hem altijd de hoogste prijs voor wanbeleid en corruptie. “Over corruptie gesproken, dit gaat onverkort door met als excuus dat anderen het ook hebben gedaan. Ook hier is er een mogelijkhe­id voor de regering om middelen te genereren. Ongeacht wie heeft gestolen, het geld moet terug in de staatskas”, zegt Hofwijks.

Hofwijks zegt verder dat de president ervoor kiest om vanwege medische redenen naar Cuba af te reizen. Hij vindt dat de president als zelfbenoem­de nationaal leider en volkspresi­dent, in deze situatie een andere houding zou mogen aannemen. Hij gaat ervan uit, dat hij niet de enige is die medische hulp nodig heeft. “Hoe staat het met burgers die aangewezen zijn op lokale zorg? Is het zo dat hij geen vertrouwen heeft in onze specialist­en? Is er lokaal geen expertise? Leidt hij aan een aandoening waarvoor onze medici niet of onvoldoend­e zijn opgeleid of de nodige equipment ontberen? Dit in een periode waarin de gezondheid­szorg te kampen heeft met een gebrek aan verbruiksa­rtikelen en volgens deskundige­n op de rand van faillissem­ent verkeert”, vervolgt Hofwijks. “Indien de samenlevin­g geen massale actie onderneemt en deze regering afzet voor 2020, zal het alleen maar erger worden. Deze regering moet naar huis. Hoe eerder hoe beter, en als het niet eerder kan, dan maar in 2020”, aldus de trekker van de protestorg­anisatie ‘We zijn moe’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname