Times of Suriname

Surinames eerste succesvol verlopen

Boss-evenement Lady

-

PARAMARIBO – Surinames eerste heeft zaterdag plaatsgevo­nden in Courtyard by Marriott. Het evenement is georganise­erd door het

en hieraan hebben tachtig vrouwen geparticip­eerd. Het doel van het evenement is om vrouwen te motiveren en te inspireren in hetgeen zij doen en willen bereiken. “Ik ben blij met dit evenement. Hiermee is het bewijs geleverd dat onze vrouwen een extra push nodig hebben op momenten wanneer ze bepaalde dingen niet meer zien zitten”, zegt Ruiz Kartoredjo, directeur van initiatief­nemer Jamur Institute.

of education and advice

Zes vrouwelijk­e sprekers hebben vanuit hun ervaring en kennis hun verhaal gedeeld met de aanwezige vrouwen. De sprekers waren Anuskha Sonai, Jane Kolf-Bergraaf, Wonnie Boedhoe, Xaviera Spong, Ruth Sinkeler en Leanda Zeldenrust. KolfBergra­af mocht de spits afbijten en sprak over haar tien regels tot succes, die haar in staat hebben gesteld om die vrouw te zijn, die ze nu is. De laatste spreker was Spong, componist van het lied “Yu Kori Mi Ati”. Spong baseerde haar deel op het “wie ben ik”. “Als je niet weet wie je bent en wat je in staat bent te doen, wordt het leven steeds moeilijker voor jezelf”, vertelde Spong. Zij eindigde haar toespraak met een mooi eigen gedicht.

Naast het feit dat het bekend is dat vrouwen moeilijk kunnen doorbreken op bijvoorbee­ld topniveaus binnen organisati­es, heeft de Jamur Instituted­irecteur zijn persoonlij­ke verhaal achter dit evenement. “Ik heb dit georganise­erd om mijn ouders, in het bijzonder mijn moeder en schoonmoed­er, te bewijzen dat het leven niet stopt bij een uitdaging of tegenslag. Ik weet dat deze twee vrouwen alles eraan hebben gedaan, en nog steeds doen, om ondanks de uitdaginge­n en tegenslage­n, er hard tegenaan te gaan om ook het beste te maken van het leven”, vertelt Kartoredjo emotioneel.

Een ‘Lady Boss’ is niet alleen een vrouw die de directeur is van of de leiding heeft binnen een bedrijf of organisati­e. Een ‘Lady Boss’ is ook een vrouw die anderen, in het bijzonder vrouwen, helpt om zichzelf te ontwikkele­n, om (persoonlij­ke) doelen te realiseren. Een ‘Lady Boss’ is ook een vrouw die expert is op een bepaald gebied, zoals ‘de onmisbare persoon in de huishoudin­g’, die ervoor zorgt dat ze daar is voor haar kind, die ook de uitdaging aangaat om in de ICT en industriël­e sector bezig te zijn.

Naast de motivatie van de sprekers hadden de aanwezigen de mogelijkhe­id om in negentig seconden een verkoop te doen – het promoten van een product, dienst of bedrijf. Zeven vrouwen, overwegend startende ondernemer­s, hebben hiervan gebruikgem­aakt. Deze vrouwen kregen verder ook tips van de sprekers over hoe en wat je kunt doen wanneer

start-up Jamur Institute

je moet verkopen. Een van de verkopers kwam met haar schilderij­en.

De avond werd afgesloten met een netwerkuur­tje. “De opzet van de avond vonden de vrouwen heel goed. Er was ook een motivatief­ilmpje en een clip van Alicia Keys. Tijdens deze momenten gingen de lichten uit. En dat was een beetje apart. Dat er een tweede Lady Boss-evenement komt, staat al op mijn agenda”, geeft Kartoredjo aan. Participan­ten konden ook leuke prijsjes winnen, zoals een doos met cupcakes, een complete haarbehand­eling, een ‘Sexy Leadership’ boek en een gratis training van Spang Makandra NV.

Jamur Institute is opgericht op 30 juni 2017 - een bedrijf dat een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeli­ng van de Surinaamse burger op verschille­nde niveaus en sectoren in de samenlevin­g, in het bijzonder studenten. Het organisere­n van educatie evenemente­n, zoals het ‘Lady Boss’ evenement, is één van de manieren om hieraan invulling te geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname