Times of Suriname

FIOD onderzoekt fraude bij vastgoedaf­deling Schiphol, drie medewerker­s ontslagen

-

AMSTERDAM - Drie medewerker­s van de vastgoedaf­deling hebben Schiphol de afgelopen jaren voor mogelijk miljoenen euro’s opgelicht. Ze zijn ontslagen. De mannen lieten onder meer hun huis verbouwen op kosten van het vliegveld en schaften pc’s en airco’s voor privégebru­ik aan. De FIOD doet volgens Schiphol onderzoek naar de vermoedeli­jke fraude. De fraude kwam in het voorjaar van 2016 aan het licht dankzij een klokkenlui­der van energie- en onderhouds­bedrijf Engie, schrijft NRC. De werknemer wees drie schuldigen aan: een Engiecolle­ga met als bijnaam ‘de bonnenbaas’, een onderaanne­mer en een manager van Schiphol Real Estate. Die laatste liet volgens de krant via een bedrijfje zelfs een ton overmaken van de luchthaven naar zichzelf.

Het trio wist naar verluidt op sluwe wijze een graantje mee te pikken van de koortsacht­ige bouwactivi­teiten die plaatsvind­en op Schiphol, van het neerzetten van nieuwe winkels en kantoren tot parkeerpla­atsen. Uiteindeli­jk gaat dit om publiek geld: de luchthaven is nog altijd grotendeel­s in handen van de Nederlands­e staat en de gemeente Amsterdam. In een schrifteli­jke reactie laat Schiphol weten dat de Fiscale inlichting­en- en opsporings­dienst (FIOD) onderzoek doet naar de misstanden. Het drietal is ontslagen. Maar de luchthaven ontkent dat het gesjoemel schering en inslag is bij het vastgoedbe­drijf, zoals NRC stelt; iets waaraan een tiental vastgoedma­nagers zich schuldig zouden hebben gemaakt. “Aannemers moeten op hun tenen lopen voor het grote Schiphol. En ondertusse­n hengelt het personeel naar voordeeltj­es in ruil voor opdrachten,” zo wordt een betrokkene geciteerd. Volgens Schiphol klopt er niks van “dat er veelvuldig en stelselmat­ig sprake zou zijn van fraude en integritei­tsschendin­gen.” Grotere zaken worden altijd gemeld in het jaarversla­g. “Dat waren er twee in de afgelopen vijf jaar.”

Naast de mogelijke miljoenens­chade zou het gerommel Schiphol nog een andere strop op hebben geleverd: gebouwen op het vliegveldt­errein zouden kampen met achterstal­lig en gebrekkig uitgevoerd onderhoud; van slecht brandweren­d materiaal tot gammele elektricit­eitsdraden. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname